Uit het rapport blijkt dat de Britse tak van Oxfam er op 12 juli 2011 van op de hoogte werd gebracht dat 'personeelsleden in het Haïti-project de gedragscode hadden overtreden'. Concreet ging het om beschuldigingen van 'seksuele uitbuiting, fraude, nalatigheid en machtsmisbruik'. De organisatie stelde onder andere een onderzoek in naar directeur Van Hauwermeiren. Die gaf tijdens de ondervraging toe dat hij gebruik had gemaakt van prostituees. Toen hij over de bredere beschuldigingen werd ingelicht, nam hij alle verantwoordelijkheid op zich en bood hij zijn ontslag aan. Vanwege zijn staat van dienst en omdat een ontslag op staande voet de organisatie schade zou hebben berokkend, kreeg Van Hauwermeiren een vertrektermijn van een maand.
Getuige bedreigd
Het team sprak destijds met veertig getuigen op het eiland. Een van die getuigen werd door drie Oxfam-medewerkers fysiek bedreigd toen ze ontdekten dat deze persoon met de hulporganisatie had gesproken. De drie medewerkers werden ontslagen en vier collega’s stapten uit eigen beweging op. Behalve Van Hauwermeiren zijn in het rapport alle betrokkenen geanonimiseerd. Oxfam laat weten dat het volledige rapport is gedeeld met Haïti en de thuislanden van de medewerkers. Ook biedt de hulporganisatie vandaag de regering van Haïti persoonlijk excuses aan.
Maatregelen
Oxfam zegt verder maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen, zoals beter toezicht en databank met referenties over medewerkers. ‘Een zaak als deze zou vandaag de dag anders zijn afgehandeld, maar het is duidelijk dat er nog veel werk te verrichten is’, meldt de organisatie. Eind vorige week kwam de Britse afdeling al met een actieplan om de integriteit te bewaken en misbruik uit te bannen.
‘Zelfs excuses maken het erger’
Eerde deze week beklaagde ceo Mark Goldring (foto) zich tegenover een journalist van The Guardian. Hij vindt dat de misstanden bij Oxfam buitengewoon hard worden bestraft.
‘Anything we say is being manipulated: ‘Oxfam’s still making excuses, still trying to justify itself.’ I went on the Today programme on the first day and tried to explain and it totally failed. All it did was fuel the fire. Even apologies only make matters worse. I said on TV: ‘Yes, we could have done some things faster,’ and all of a sudden we’ve got two former ministers calling for my resignation. What I felt really clearly is many people haven’t wanted to listen to explanations.’ Om er vervolgens aan toe te voegen: ‘The intensity and the ferocity of the attack makes you wonder, what did we do? We murdered babies in their cots? Certainly, the scale and the intensity of the attacks feels out of proportion to the level of culpability.’ Wat uiteraard resulteerde in headlines als ‘We hebben toch geen baby’s vermoord?’