Komende zondag en maandag (23 en 24 april) worden de de PYM-impact dagen gehouden op landgoed De Horst in Driebergen. Sprekers als Kate Raworth, Otto Scharmer, Dimple Sahni en Herman Wijffels zullen prikkelende keynote’s ten beste geven.
Hoe mooi zou het zijn wanneer de nieuwe economie impact investeren en filantropie stimuleert om hand in hand te gaan? Samen roofbouw op de aarde, sociale ongelijkheid en abstracte instituties aanpakken om met systemische, regeneratieve verandermodellen een gezonde wereld te creëren. Waarbij niets en niemand wordt vergeten! Imagine ... Bij zo’n grote ambitie hebben we het beste van iedereen nodig!
Gemengde financieringsbronnen
Maar wat zijn systemische en regeneratieve verandermodellen? We denken hier bijvoorbeeld aan het Donut-model van ecologisch econoom Kate Raworth. Of aan de four-returns methode van Commonland (landschapsherstel), gebaseerd op Theory U van Otto Scharmer, senior lecturer aan technische universiteit MIT. Deze modellen helpen complexe problemen integraal aan te pakken met gemengde financieringsbronnen (doneren, investeren én subsidiëren).
Een ander kenmerk hierbij is dat de persoonlijke (ego) rol ondergeschikt is aan het gemeenschappelijke (eco) doel. Vernieuwende bestuurs- of eigendomsmodellen komen we hierbij tegen zoals steward ownership. Voor alle deelnemers gaat het maatschappelijke rendement voor het financiële rendement.