Stichting AAP kreeg van de Portugese autoriteiten de vraag om met spoed chimpansee Marria op te vangen. Marria werd als jong dier uit het wild geroofd en illegaal naar Europa verhandeld. Ze belandde bij een Portugees gezin in huis dat haar dertien jaar als ‘mensenkind’ behandelde. Marria kreeg kleren aan en deed alles samen met het gezin: eten, slapen, douchen en tv-kijken. Al die jaren zag ze nooit een soortgenoot; iets wat juist heel belangrijk is voor een chimpansee. De laatste maanden bij het gezin zat Marria opgesloten in een kale garage, omdat ze onvoorspelbaar gedrag vertoonde.
David van Gennep, directeur van Stichting AAP: “We hoefden niet lang over het verzoek na te denken. Drie dagen later stonden we bij de woning om Marria te redden. Helaas kwamen we niet verder dan de poort, de eigenaresse liet ons niet naar binnen. Ik hoorde van een afstand luid geroep van Marria, maar ik kon niets doen om haar te kalmeren”. Gelukkig konden we Marria uiteindelijk redden en naar AAP halen. Hier leerde ze stap voor stap hoe het is om ‘gewoon’ chimpansee te zijn. Ook maakte ze voor het eerst kennis met een soortgenoot, een ontroerend moment! Inmiddels gaat het heel goed met Marria, en leeft ze bij AAP samen met een grote groep chimpansees.
De oorzaken van dierenleed aanpakken
Helaas is Marria niet het enige dier dat hulp nodig heeft. Nog altijd worden er in Europa miljoenen dieren, zoals apen, tijgers en leeuwen, als huisdier gehouden, illegaal verhandeld of uitgebuit in circussen en andere vormen van entertainment. Dit zorgt voor onvoorstelbaar veel dierenleed!
AAP vindt dat dit moet stoppen en zet zich als Europese dierenwelzijnsorganisatie al meer dan vijftig jaar in om exotische zoogdieren een betere toekomst te geven. Onze missie is een einde maken aan het lijden van exotische dieren in heel Europa. Dit doen we door dieren in nood een veilige plek te geven in onze opvangcentra in Nederland en AAP Spanje. Veel van deze dieren zijn verwaarloosd of mishandeld. Bij AAP helpt een gespecialiseerd team ze er fysiek en mentaal weer bovenop. Helaas kunnen de meeste dieren niet meer terug naar de natuur. Als de dieren zijn hersteld zoeken we een goed onderkomen waar ze voor altijd kunnen blijven, zoals een dierenpark of reservaat. Zo ontstaat er weer ruimte voor andere dieren in nood. Tegelijk pleit AAP in heel Europa voor betere dierenwelzijnswetgeving. Want alleen door de oorzaken aan te pakken, kunnen we écht een einde maken aan dierenleed.
Hoe kunt u helpen dierenleed tegen te gaan?
AAP heeft verschillende projecten die direct en heel concreet een verschil maken voor dieren in nood in heel Europa. Door een specifiek project te steunen geeft u een gerichte bestemming aan uw gift. Bijvoorbeeld door een noodredding als die van Marria mogelijk te maken of te zorgen dat de verblijven altijd voldoen aan de behoeftes van de individuele dieren. Met uw steun komen we samen een stap dichterbij onze droom; een betere toekomst voor exotische dieren! Geïnspireerd geraakt en meer weten? Wilt u meer weten of samen op zoek gaan naar een passend project? We nemen graag de mogelijkheden met u door. U kunt AAP ook steunen via een nalatenschap of een fonds op naam.
Kijk op onze website voor meer informatie: www. aap.nl/projectsteun Of neem contact op met Bianca Piek voor een persoonlijk gesprek via bianca.piek@aap.nl of 036-523871.
ALGEMENE GEGEVENS
Stichting AAP
www.aap.nl
info@aap.nl
036-5238787
Directeur David van Gennep, Erik Peeters
Voorzitter Ed Nijpels
Doelstelling Stichting AAP is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor exotische dieren.
Keurmerk(en) CBF, Goede Doelen Nederland
ANBI Ja
IBAN NL64INGB0002777530
AAP geeft exotische zoogdieren een betere toekomst
Stichting AAP is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor een betere toekomst voor apen, leeuwen, tijgers en andere exotische zoogdieren. Nog altijd worden in Europa miljoenen exotische dieren illegaal verhandeld, als huisdier gehouden of uitgebuit in circussen en andere vormen van entertainment. Dit zorgt voor ontzettend veel dierenleed.