Wie zijn de 100 invloedrijkste spelers in de Nederlandse filantropie? Aftellend naar de bekendmaking van de lijst in het Dikke Blauwe Magazine dat in december op de mat valt, lichten we een tipje van de sluier. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
Sinds 2013 is Mardjan Seighali directeur van het Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, de stichting waar zij eerder haar eerste studiebeurs van kreeg. Seighali kwam er terecht na diverse studies, waaronder een hbo-opleiding maatschappelijk werk & dienstverlening en na een carrière in de hulpverlening en politiek. Daarnaast zit Seighali in de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en is ze sinds 2020 voorzitter van het Humanistisch Verbond. Vanwege haar betrokkenheid, wilskracht en inspirerend leiderschap ontving ze in 2019 de Comeniusprijs.
Bevorderen van arbeidsparticipatie
Seighali’s missie is helder: ‘Ik wil vluchtelingen de kans bieden om zich te ontwikkelen en om iets te betekenen voor de samenleving.’ Onder meer door haar werk voor Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF geeft ze dit streven handen en voeten. In haar rol als directeur heeft ze er mede voor gezorgd dat de toegang tot het hoger onderwijs voor vluchtelingen is verbeterd. Ook inspireert zij werkgevers om gezamenlijk duale trajecten te ontwikkelen, die rechtstreeks bijdragen aan betere opleidings- en arbeidsmarktkansen voor vluchtelingen. In 2019 ontwikkelden het Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF en de Hogeschool van Utrecht het lectoraat Bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie vluchtelingen om onderzoek mogelijk te maken.
Tot op de dag
In haar opiniestukken, lezingen en interviews blijft Seighali ervoor pleiten om vluchtelingen op waarde te schatten en in ze investeren. Zelf vluchtte ze in 1990 met haar twee kinderen uit Iran naar Nederland. In het boek Tot op de dag, dat ze eerder dit jaar uitbracht, beschrijft ze hoe ze als politiek activiste in de Iraanse gevangenis belandde, naar Nederland vluchtte en daar vervolgens een leven opbouwde. Met haar verhaal wil ze duidelijk maken dat je niet ‘voor de lol’ op de vlucht gaat en dat het ‘topsport’ is om als vluchteling een nieuw leven op te bouwen. Naast een topconditie zijn intelligentie en geluk ook noodzakelijk. En dat heeft nu eenmaal niet iedereen. Haar boodschap aan de beleidsmakers: ‘De sterksten mogen niet de maat zijn.’ Seighali’s krachtige en volstrekt geloofwaardige stem is onmisbaar in het huidige, verharde vluchtelingendebat.
De volledige DDB100 verschijnt in het decembernummer van het DDB Magazine.
Lees ook: ‘Marc van den Tweel nummer 1 van De Dikke Blauwe 100’
Lees ook: ‘Henk Smid nieuwe RvT-voorzitter World Animal Protection Nederland’
DDB100