Regelgeving
Nu de eerste fase van de Sustainable Financial Disclosure Regulation is gestart, krijgen stichtingen die (gaan) beleggen duurzaamheidsinformatie over de beleggingen. Komend jaar en daarna wordt deze duurzaamheids-informatie steeds verder gedetailleerd. Gedreven door de EU Taxonomie en Mifid regelgeving zullen beleggers bewuster na moeten denken over de combinatie van een goed financieel rendement en positieve effecten voor mens, milieu en maatschappij. En hierin keuzes moeten maken.Sociale doelen nastreven
Stichtingen voelen de verantwoordelijkheid om hun vermogen ‘als goed huisvader’ te bewaken. Het is daarom des te belangrijker dat het vermogen toekomstbestendig is ingericht. Daarbij gaat duurzaamheid voor menig doel of instelling veel verder dan de klimaattransitie. Door duurzaam te beleggen kun je ook sociale doelen nastreven en het vermogen zo inrichten dat het past bij de eigen kernwaarden.Gaan rendement en goed doen samen?
De vraag die je bij duurzame beleggingen kunt stellen is: is er een trade-off tussen rendement en goed doen? Daarbij is het goed om je te realiseren dat ‘traditioneel beleggen’ ook risico’s met zich meebrengt – denk aan beleggingen in sectoren die niet meebewegen in de transitie. Het is aan de andere kant te kort door de bocht om te zeggen dat een duurzame belegging ook altijd een betere belegging is.
Door de aankomende regelgeving is het een goede stap om je eerst verder te verdiepen in hoe duurzaam je wilt beleggen als stichting of instelling. Begin daarbij met de vraag: wat vinden wij nou echt belangrijk als organisatie? Wat past bij onze kernwaarden? Vervolgens kan je de vraag stellen welke rol je wilt spelen in de duurzaamheidstransitie.