Filantropielessen uit de corona-crisis...

Filantropielessen uit de corona-crisis...
Filantropielessen uit de corona-crisis...
10 september 2020
Opinie | | Filantropiestrategie

Edwin Venema schreef in DDB Journaal van vorige week al over de uitdaging van goede doelen: teruglopende inkomsten door een (zeer) beperkte return on investment en onrustige financiële markten. De corona-crisis komt daar nog eens bij. Ik hoor van veel goede doelen dat hun traditionele inzamelingsacties aan de deur of in de vorm van sponsorlopen, gala’s en publieksacties door de anderhalve meter samenleving dit jaar niet kunnen doorgaan. Naast de negatieve impact van het virus hebben we in het afgelopen half jaar ook gezien dat het in de sector veel energie en creativiteit heeft vrijgemaakt. 
 
Vermogensfondsen versoepelden hun procedures en verruimden betalingsmogelijkheden. Ook zetten zij zich gezamenlijk in iets aan de meest ernstige en urgente problemen te doen. De FIN speelde daarbij een coördinerende rol. Het Oranje Fonds lanceerde een Corona Hulpfonds dat honderden projecten financierde, gericht op acute hulp voor mensen die kampen met onder meer armoede en eenzaamheid. Geweldig om deze energie en gezamenlijkheid te zien ontstaan. Mooi ook dat de filantropie deze daadkracht en flexibiliteit toont en tijdens een crisis laat zien dat het allemaal veel sneller en simpeler kan. Hoewel deze crisis nog niet over is, vraag ik me af welke lessen we nu al kunnen trekken? 
 
Vanuit het SPIN-netwerk van zelfstandige filantropie adviseurs hebben we een aantal inhoudelijke speerpunten en aanbevelingen in de vorm van een manifest geformuleerd (klik hier). Hierin roepen wij fondsen en andere sociale investeerders op om duurzame en systemische verandering aan te jagen. De coronacrisis heeft de problemen en noden van kwetsbare groepen immers duidelijk blootgelegd en verergerd. Deze problemen zijn zo acuut en nijpend, dat een duurzame aanpak en structurele oplossingen meer dan nodig zijn. Als de sector inderdaad te maken krijgt met verder afnemende inkomsten, moet er echt anders, slimmer gewerkt worden. Dat begint wat mij betreft met het vertrouwen in uitvoeringspartners. Geef hen de ruimte, probeer niet alle risico’s vooraf uit te sluiten en geef ruimte aan experiment en creativiteit. Dat betekent ook dat er af en toe iets misgaat. Helemaal niet erg, zolang daar maar lessen uit worden getrokken. 
 
In een crisis als deze blijkt dus dat het ook anders kan. De uitdaging is dit vast te houden, ook als het virus straks onder controle is. Zodat we ons kunnen focussen op de lange termijn en de grote uitdagingen die voor ons liggen. Want er blijft genoeg te doen voor onze sector. Ook wat dat betreft kan deze crisis niet snel genoeg voorbij zijn. 

►Meer bijdragen lezen van DDB Expert Filantropiestrategie Pieter Stemerding? Klik hier.

Manifest SPIN-netwerk: klik hier