Ineke de Vries, voormalig directeur van het Humanistisch Verbond, is eind mei gekozen in het bestuur van de European Humanist Federation (EHF). De verkiezing vond plaats op de jaarlijkse conferentie van de EHF die dit jaar in Polen was. Het thema: humanisme en rationalisme.
Tijdens de conferentie werden veel verhalen gedeeld over de beperkingen van vrijheidsrechten in onder meer Hongarije en Polen en de initiatieven van humanisten daartegen. Poolse vrouwen hebben vorig jaar een zeer drukbezochte demonstratie georganiseerd voor het recht op abortus en het recht op anticonceptie. Rechten die door het alom aanwezige katholicisme in Polen steeds minder erkend worden.
Wat bindt humanisten?
‘De EHF verandert van een organisatie die zich richt op officiële organen als de EU (commissie en parlement) en de Raad van Europa, naar een organisatie waar meer focus is op wat humanisten, en dus de verschillende organisaties, bindt zoals de positie van ongelovigen, de scheiding tussen kerk en staat en humanistische diensten zoals geestelijke begeleiding, humanistisch onderwijs, bruiloften en uitvaarten.’ Een goede keus, vindt De Vries. ‘Op Europees niveau is de EHF de enige organisatie die zich met deze thema’s bezig houdt. Zo wordt er nu gewerkt aan een ‘secular index’, waarin wordt gekeken hoe het met de scheiding van kerk en staat gesteld is in verschillende landen.’
Wat ga je voor de EHF doen?
‘Ik wil kijken hoe de verschillende organisaties kunnen worden meegenomen in de nieuwe, (actiegerichte beweging) koers van de EHF. De EHF beschikt over drie parttime medewerkers, dus kennis en menskracht van de lid organisaties is hard nodig. Ik ga mij inzetten om dat te verwezenlijken. En niet alleen hoe we met zijn allen de EHF kunnen versterken, maar ook hoe we als humanistische organisaties kunnen samenwerken en élkaar versterken.
En binnen de EHF wordt er nu vaak op een politieke, juridische manier gekeken en beargumenteerd. Ik vind het belangrijk de aandacht te richten op moreel-ethische argumentaties, een ‘humanistisch levensbeschouwelijk geluid’ vinden. Niet alleen duidelijk maken welke verdragen of universele mensenrechten in het geding zijn, maar vooral ook welke humanistische waarden onder druk staan en wat dat betekent voor het dagelijks leven van individuele mensen. Mensen zijn ongeacht de situatie waarin ze verkeren, zelf verantwoordelijk voor de vormgeving van hun leven. Maar zij moeten wel over de mogelijkheden beschikken om dat ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Die manier van kijken past juist bij het humanisme.’
Over de EHF
De Europese Humanistische Federatie (Engels: European Humanist Federation, EHF, Frans: Fédération Humaniste Européenne, FHE), officieel afgekort als EHF-FHE, is een koepelorganisatie van 55 humanistische en secularistische organisaties uit 22 Europese landen. De EHF is opgericht in Praag in juli 1991 en momenteel gehuisvest in Brussel. Voorzitter is de Italiaan Guilio Ercolessi. De EHF is de grootste overkoepelende organisatie voor humanistische verenigingen in Europa die een seculier Europa bevordert, de gelijke behandeling van mensen ongeacht religie of geloof verdedigt en strijdt tegen religieus conservatisme en privilege in Europa op het niveau van de Raad van Europa en de Europese Unie. De EHF werkt ook nauw samen met de International Humanist and Ethical Union (IHEU), die op het niveau van de Verenigde Naties opereert.
Organisatienieuws