VVD: vijf jaar geen belastingvoordeel voor 'foute goede doelen'

20 oktober 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (20 oktober) - Goede doelenorganisaties en actiegroepen die de wet overtreden moeten worden uitgesloten van fiscale voordelen. VVD-kamerlid Matthijs Huizing dient daarvoor deze maand een voorstel dat door PVV'er Roland van Vliet wordt ondersteund.


Huizing doelt daarmee op onder meer Greenpeace dat onlangs in Vlissingen-Oost actie voerde tegen een kernafvaltransport van Borssele naar Frankrijk. Daartoe werd een gat tussen de biezen van de treinrails gegraven. Justitie laat onderzoek doen naar wat de gevolgen van de actie hadden kunnen zijn. "Als de rechter dit soort acties veroordeelt, moeten dergelijke organisaties fiscale voordelen voor vijf jaar missen", vindt Huizing.


Ook giften niet aftrekbaar

Volgens de VVD krijgen deze organisaties tientallen miljoenen euro's belastingvoordeel per jaar. De partij vindt dit fiscale voordeel geen probleem, maar niet als de organisaties door de rechter ‘op de vingers' worden getikt. Zulke organisaties zouden volgens VVD en PVV vijf jaar lang geen beroep mogen doen op fiscale voordelen. Ook zijn giften voor die periode niet aftrekbaar. "'Het gaat om het principe. Het is onbestaanbaar dat organisaties die willens en wetens de wet overtreden belastingvoordeel krijgen", aldus Huizing.


Hoop op steun CDA

Behalve van de PVV, rekent Huizing ook op steun van het CDA. Hierdoor zou het voorstel een Kamermeerderheid halen. Het CDA laat weten het voorstel van Huizing te bestuderen. CDA-Kamerlid Marieke van der Werf noemde de actie van Greenpeace vorige week nog crimineel.


"Wereld op zijn kop"

Joris Thijssen, campagnedirecteur van milieuorganisatie Greenpeace vindt het ‘de wereld op zijn kop'. "PVV en VVD staan toch voor het grondrecht vrijheid van protest? Deze partijen willen, ondanks vele rapporten die zeggen dat kernenergie onnodig is, doorgaan met een omstreden tweede kerncentrale. Wat ze nu doen is de discussie ontlopen door Greenpeace, die als altijd vreedzaam actie voert, monddood te maken met belastingplannetjes. Politieke partijen lopen ver op de zaken vooruit door Greenpeace in verband te brengen met strafbare feiten. We moeten eerst de uitspraak van de rechter afwachten", aldus Thijssen in de Volkskrant.