De eigen dienstenorganisatie is de afgelopen twee jaar onder leiding van Van Bijsterveld binnen de VFI uitgegroeid tot een uitgebreide service-unit die de leden faciliteert met gezamenlijke inkoop (voorheen Stichting Charitas), met nalaten (Bureau Nalatenschappen), met een helpdesk en met een afdeling voor professionele communicatie en voorlichting. De gezamenlijke diensten en activiteiten beogen de VFI-leden, de landelijk wervende goede doelen, naast een aanzienlijk financieel voordeel (een besparing van ruim 15% door de gezamenlijke inkoopcontracten) ook tijdsbesparing en kennis op te leveren. De kennis die VFI Diensten in huis heeft, werd tijdens de Dienstendag nog eens geëtaleerd.
Vertrouwen
Het Bureau Nalatenschappen had een gevarieerd ochtendprogramma samengesteld. Ron Thomlinson, buitendienst sectie Nalatenschappen Leger des Heils, vormde met Bernard Schols, hoogleraar Successierecht en Belasting van Rechtsverkeer, een interessant sprekersduo: Thomlinson als man met de "poten in de modder" en Schols als wetenschapper. Laatstgenoemde zag veel overeenkomsten tussen de executeur testamentair en de goede doelen: "beide geef je het vertrouwen ervoor te zorgen dat het geld daar terecht komt, waar het bedoeld is". Schols ging met name in op de wijzigingen in het Successierecht van 2003, die nog maar langzaam doordringen in de rechtspraktijk.
Wisseltrofeeën
Inkoop & Communicatie kwamen ruim aan bod in het middagprogramma, dat geopend werd met een levendige speeddatesessie. Vrijwel alle leveranciers van VFI Inkoop waren beschikbaar voor de aanwezige goede doelen. Een mogelijkheid waarvan aan meer dan 25 tafels druk gebruik werd gemaakt.
Veenman-directeur Erik Annema mocht daarna de Goed Doel van het Jaar-wisseltrofee uitreiken aan de Dierenbescherming. Naast de trofee ontvangt de Dierenbescherming nog eens 1% van de omzet die de VFI-leden bij Veenman wegzetten. Een wisseltrofee ging ook naar de Leverancier van het Jaar: Van Helden Relatiegeschenken.
De Hond
Hoofdspreker Maurice de Hond nam hierna het plenaire middaggedeelte voor zijn rekening. Voor wie de trendwatcher en opiniepeiler vaker gehoord heeft over toekomstige ontwikkelingen, bevatte zijn betoog helaas weinig nieuws. Maar zijn aanbevelingen voor de goede doelen waren echter niet van belang ontbloot. "Doe net als de banken ook als goed doel eens een stress-test! Hoe sterk bent u dan? Ik ben bang dat u bij teleurstellend resultaat nog flink wat tijd nodig hebt om hierop te reageren. De vraag is of u die tijd vergund is. We realiseren ons door de crisis dat veel bedrijven en organisaties eigenlijk hopeloos ouderwets zijn. Net als bij de Noord-Zuidlijn blijken veel van onze pijlers onzichtbaar geërodeerd."
Ook over transparantie had De Hond nog een aanbeveling: "De ‘buitenwereld' bestaat niet meer. U vormt één organisme met uw donateurs en stakeholders. Alles en iedereen is online. Niets blijft meer verborgen. Transparantie is dus geen keuze meer. Had de DSB Bank vorig jaar kunnen voorzien welke catastrofe nu op haar afgekomen is?"
Het nogal abstracte verhaal van De Hond kreeg gelukkig wat meer substantie in de afsluitende vragenronde. Net als op het Civil Society Congres kon het publiek door middel van sms'jes vragen stellen.
Socutera Jaarprijs
Na een serie workshops verzorgd door NEVI, Mobilion en Cendris, vormde het avondprogramma met de bekendmaking van de Socutera Jaarprijs 2009 voor het beste goede doelenspotje, de feestelijke bekroning van de Dienstendag. Ondanks een wat tegenvallende opkomst, werd het een geanimeerde sessie - ingeleid met een videoboodschap van de nieuwe VFI-voorzitter Joop Daalmeijer - waarin het Astma Fonds met de overwinning aan de haal ging.
Voor ons bericht over de Socutera Jaarprijs 2009: klik hier.
Bekijk het winnende filmpje van het Astma Fonds: klik hier.