Nu de verkiezingskoorts begint op te laaien, is het in de Haagse lobby een drukte van jewelste. Allerlei belangengroepen spreken hun politieke contacten aan om hun zaak te bepleiten en ze hopen van hun doelstellingen iets terug te vinden in een toekomstig regeringsakkoord. Ook ‘onze’ sector, die van het private initiatief voor de goede zaak, roert zich stevig. Niet alleen doordat allerlei ngo’s en fondsen zo hun eigen ‘lijntjes’ hebben met het Binnenhof; ook sectorbreed zijn de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) zeer actief.
Het was bij de oprichting van deze suprakoepel de bedoeling dat er voor de overheid uit het gefragmenteerde veld van de filantropie toch één gesprekspartner zou zijn. En dat was en is helaas nog steeds geen overbodige luxe. Filantropie krijgt nog steeds het ‘voordeel van het wantrouwen’, in plaats van het ‘vertrouwen’. De insteek vanuit zowel overheid als volksvertegenwoordiging is opvallend vaak een negatieve: het voorkomen van fraude of misbruik van ‘goed geld’ voor criminele doeleinden. Er is al vaker gewezen op het feit dat filantropie ironisch genoeg is ondergebracht bij het ministerie van... Justitie en Veiligheid.
Klinken er rond de toeslagenaffaire al steeds sterkere geluiden voor een overheid die haar burgers vertrouwt en niet handelt vanuit systematisch wantrouwen, het pleidooi voor de menselijke maat is al helemaal van toepassing op burgerinitiatieven die bijdragen aan een betere samenleving. Burgers die met eigen geld, tijd en kennis een steentje willen bijdragen verdienen dat vertrouwen, want ze versterken het samenbindende vermogen in een steeds gepolariseerdere samenleving. En zijn dus van grote maatschappelijke waarde.
En dat is precies de kern van het rapport ‘De maatschappelijke waarde van meedenken, meedoen en geven.’ Het is opgesteld in opdracht van SBF op basis van wetenschappelijke literatuur en andere publicaties. Het rapport wordt ingezet in de belangenbehartiging en in de politieke contacten tijdens de voorbereidingen voor de verkiezingen van 2021 en onze DDB Expert Onderzoek Marc Wortmann zal het binnenkort in de kolommen van De Dikke Blauwe bespreken. Dat wij van grote maatschappelijke waarde zijn, dat wisten we natuurlijk al. Nu Den Haag nog.
Marjolein van Asdonck, hoofdredacteur De Dikke Blauwe
PS Als nieuwe hoofdredacteur kom ik graag in contact met u. Hebt u een idee of suggestie om de inhoud van De Dikke Blauwe interessanter en relevanter te maken? Stuur mij een mail: dedikkeblauwe-redactie@walburgpers.nl. De komende weken houd ik u op de hoogte van de uitbreiding en verversing van ons legertje experts en columnisten met een aantal klinkende namen!
PS2: Wilt u het rapport al gelijk lezen? Klik dan hier.