Van groeiend draagvlak naar grotere slagkracht

Van groeiend draagvlak naar grotere slagkracht
Van groeiend draagvlak naar grotere slagkracht
11 maart 2021
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

“Hij trekt op die mist” en “wat een pest die mist”. Met deze zinnen als ezelsbruggetje leerde ik als kind het verschil tussen optimisme en pessimisme. Intussen heb ik ook geleerd dat ik een optimist ben. Dat gaat bij mij gepaard met een zekere overgevoeligheid voor negatieve zienswijzen, zeker als die niet op feiten zijn gestoeld (ik laat dan voor het gemak even buiten beschouwing dat optimisme over de toekomst gaat en dat over de toekomst per definitie weinig feiten bekend zijn).
 
Een voorbeeld van zo’n negatieve zienswijze die mij bijzonder treft is de opmerking dat het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking afkalft. Dit klopt niet met mijn waarnemingen. Ik denk aan twee opvallende oproepen verleden jaar door religieuze leiders en een grote groep wetenschappers. Uit deze onverwachte hoek klonk een klemmend beroep op de regering om sterker in te zetten voor het beteugelen van de corona-epidemie in ontwikkelingslanden. In het besef dat dit slechts selectieve waarneming is, en dat er net zo goed tegengeluiden klinken, wijs ik naar de feiten.
 
Laat ik beginnen met een getalsmatig feit over het bestaande draagvlak. Partos-leden hebben gezamenlijk een achterban van ruim vier miljoen donateurs, leden en vrijwilligers. Ik vind dit al imposant. Onafhankelijke onderzoeken door het Sociaal Cultureel Planbureau, I&O Research en ook onze leden (Cordaid en Oxfam Novib) laten zien dat de meerderheid van de Nederlanders positief staan ten opzichte van ontwikkelingssamenwerking. En, als niet onbelangrijk detail, het afgelopen jaar zijn particulieren meer aan ontwikkelingsorganisaties gaan doneren tijdens de coronacrisis.
 
Deze feiten geven een heel wat rooskleuriger beeld dan we af en toe horen. Een goede reden om onszelf niet naar beneden te praten. Maar belangrijker: kunnen we dit groeiende draagvlak en deze indrukwekkende achterban niet nog meer en slimmer mobiliseren? Ik denk het wel. Natuurlijk, er zijn allerhande donateurs. Loyale donateurs die lid worden en volstaan met jaar in jaar uit geld geven. Zappende donateurs die voor een concrete actie geld geven en dan weer uit beeld verdwijnen. Maar er zijn ook mensen die meer willen en kunnen doen. Zoals zich via hun stemgedrag bij de komende Tweede Kamerverkiezingen laten horen. Om hierbij te helpen hebben wij een verkiezingsportaal ingericht met onder meer een OS-stemhulp gericht voor de verkiezingen volgende maand.
 
Het is veel waard te onderzoeken waar en hoe we het potentieel nog beter kunnen mobiliseren. We nemen dit in ieder geval mee in onze toekomstverkenning die we met Partos dit jaar gaan uitvoeren. We kunnen het ook anders insteken. Partos steunt een kennistraject over Community Led Development. Dat richt zich primair op het faciliteren van ontwikkeling vanuit lokale gemeenschappen in het zuiden. We kunnen ons de vraag stellen wat wij van dit traject kunnen leren voor de ontwikkeling vanuit de gemeenschap hier, in Nederland. Het antwoord zou wel eens zowel het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking als onze slagkracht kunnen vergroten. Stel je alleen al voor dat 1% van de vier miljoen suppoorters in beweging komt…. Je dit verbeelden stemt optimistisch toch? 


*Auteur Bart Romijn is directeur van Partos, en bezet in die hoedanigheid al jaren een prominente plaats op de DDB100, de ranglijst van influentials in de filantropiesector. Deze branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking verenigt meer dan 100 Nederlandse ontwikkelingsorganisaties. Hiermee vormt zij het grootste samenwerkingsverband van ontwikkelingsorganisaties in Nederland.
Deze column verscheen eerder op de website van koepel Partos.