De minister stelt in een persbericht dat blij ze is "dat de internationale hulpverleners op eigen initiatief een kritische evaluatie naar hun eigen werkzaamheden hebben laten uitvoeren. Nederland herkent in het rapport op veel punten erkenning voor de Nederlandse aanpak in de hulpverlening bij grote rampen: snel, flexibel, gecoördineerd en met verstand van zaken. De Nederlandse overheid werkte vanaf het begin nauw samen met de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO)."
De minister stelt bovendien dat ze in internationaal verband vanaf het begin heeft aangedrongen op een eenduidige coördinatie bij de wederopbouw en op de instelling van een Multi Donor Trust Funds (MDTF's) waarin donoren hun hulp zouden afstemmen met de ontvangende overheden. Dit pleidooi is, aldus wederom de minister, door andere landen en internationale organisaties ook overgenomen. De grote problemen die juist in de afstemming met lokale overheden ontstonden heeft de minister dus niet waargenomen.
In het persbericht stelt de minister verder dat na noodzakelijkerwijs langdurig overleg met lokale overheden (een groot deel van de administraties en kadasters ter plaatse was vernietigd) een voortvarend begin is gemaakt met structurele wederopbouwhulp. Het ministerie heeft middelen toegezegd voor de komende vijf jaar.
Lees hier een commentaar in FM over het TEC-rapport.