AMSTERDAM (24 november) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan 2012, en daarmee met de Geefwet, die op een belangrijk punt gewijzigd is. Door een PVV-amendement van Kamerlid Van Vliet (PVV) wordt de cultuursector 7 miljoen euro door de neus geboord. Van het aanvankelijke belastingvoordeel van 15 miljoen euro blijft nu nog maar 8 miljoen over.
Het PVV-amendement wijzigt de zogeheten ‘multiplier' in de inkomstenbelasting voor giften aan culturele instellingen. Volgens het amendement kunnen die giften niet voor 150 procent fiscaal worden afgetrokken, zoals de regering had voorgesteld, maar voor 125 procent. Bovendien geldt een maximumbedrag van € 5.000,-.
De besparing die het PVV-amendement oplevert moet volgens een amendement van Kamerlid Omtzigt (CDA) worden ingezet voor het verbeteren van de aftrekmogelijkheden van fondsenwerving door SBBI's. Dat moet dan via steunstichtingen omdat Sociaal Belang Behartigende Instellingen nog steeds niet vrijgesteld zijn van schenkingsbelasting.
ANBI-status
Een eerder aangekondigde motie van VVD-Kamerlid Huizing is op het laatste moment ingetrokken. In deze motie wordt gevraagd de ANBI-status in te trekken van bestuurders, leidinggevenden of gezichtsbepalende figuren die strafrechtelijk zijn veroordeeld. De Staatssecretaris van Financiën overlegt echter met de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om hier toch op in te kunnen spelen.
DG-norm
Ook het amendement van de SP om de DG-norm op te leggen voor directeuren van ANBI's werd niet aangenomen. De staatssecretaris had eerder gezegd dat hij vooral gelooft in transparantie over de salarissen. Donateurs kunnen dan ‘met hun voeten stemmen'.
Er was in het algemeen veel vraag in de Kamer naar vergroting van de transparantie in de sector. Zo is een motie aangenomen waarin wordt gepleit voor een (uitgebreider) ANBI-register. De motie waarin wordt gepleit voor een openbare database met kerngegevens van ANBI's, werd verworpen. Staatssecretaris Weekers had al toegezegd dat hij in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie Teeven en met de sector (volgens het in juni gesloten filantropie-convenant) met een visie komt hierop.
Vakantiedagen
Tot slot is een motie aangenomen van het Kamerlid Schouten (CU) waarin de regering verzocht wordt om te onderzoeken hoe vakantiedagen kunnen worden ingezet ten behoeve van een goed doel en de Kamer hierover in het voorjaar 2012 te informeren.
D66 wil compensatie
D66 vindt dat de aanvankelijk voor de cultuursector bestemde 7 miljoen euro gecompenseerd moet worden. "Die 7 miljoen valt echt wel ergens te vinden", aldus Boris van der Ham. PvdA stemde tegen de Geefwet. "Van het toch al schamele budget van 12 miljoen euro blijft nog maar 5 miljoen over. Dit is een volgende aanslag op de cultuursector", zei PvdA-Kamerlid Ed Groot in een toelichting op zijn tegenstem. De SP noemde de Geefwet een lege huls. De partij vraagt staatssecretaris Halbe Zijlstra om ter compensatie de verhogingen van de BTW-tarieven ongedaan te maken. Andere oppositiepartijen vonden de wet een doekje voor het bloeden, maar stemden bij gebrek aan beter toch voor.
CI-status
Ook wordt gesproken over een nieuw soort instelling. Naast de ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) en de SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instellingen) zou er een CI (Culture Instelling) kunnen komen. Bij een CI bestaat de behartiging van het algemeen nut nagenoeg uitsluitend (90 procent of meer) uit de behartiging van cultuur. Op giften aan deze instellingen is de multiplier van toepassing.
Tax & Legal