De totale opbrengst van Kerkbalans 2013 van de gemeenten aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland bedraagt € 183,9 mln., circa 2,7 procent lager dan in 2012. In dit cijfer is al rekening gehouden met het fenomeen dat de uiteindelijke bijdragen meestal hoger zijn dan de toezeggingen (het verschil daartussen over 2012 bedroeg 1,4 procent). Dit schrijft de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving in de Protestantse Kerk (RPG) in zijn verslag van de actie Kerk balans 2013.
De Raad baseert zich daarbij op een enquête onder de 1.700 colleges van kerkrentmeester in ons land, waarbij vragen worden gesteld over hun financiële situatie en vooral over hun activiteiten bij de actie Kerkbalans. Van de ingezonden inlichtingenformulieren konden er dit jaar 339 worden gebruikt voor de berekening van de resultaten van Kerkbalans.
Bijdrage per lid neemt ook niet meer toe
De RPG constateert ook dat er een eind is gekomen aan de stijging van de bijdragen voor Kerkbalans per gemeentelid, die zich tot nu toe nog wel voordeed, ook al was de totale opbrengst van Kerkbalans al een aantal jaren aan het teruglopen. ‘Tot nu toe konden we rapporteren dat, ook bij dalende inkomsten van Kerkbalans, in ieder geval de bijdrage per lid nog toenam (‘minder mensen geven méér’). Helaas lijkt aan die toch positieve ontwikkeling ook een einde te komen. De bijdrage per lid is bij de onderzochte gemeenten niet meer verder toegenomen.’
Overlijden oudere leden
Aan deze ontwikkeling liggen twee factoren ten grondslag, aldus het verslag. ‘Ten eerste is dat het overlijden van oudere leden die zoals bekend gemiddeld (veel) meer bijdragen dan jongere leden, én, nu voor het eerst echt merkbaar, de effecten van de crisis op het inkomen van gemeenteleden. Van de gemeenten die met inkomstendaling te maken hebben, wordt door 41 procent het overlijden van leden als reden gegeven; de crisis wordt door 39 procent als reden genoemd (vorig jaar nog geen 20 procent), en vertrek/uitschrijven van leden door nog eens 36 procent (totale tellen op tot boven de 100 procent omdat meerdere redenen mochten worden gegeven). Kerksluiting en ‘onvrede’ over beleid spelen maar bij 5 procent van de betreffende gemeenten, maar deze redenen kunnen wél tot aanzienlijke daling van de toezeggingen leiden.’
Verslag
Het aantal gemeenten dat een daling van inkomsten signaleert is weer fors toegenomen ten opzichte van vorige jaren en bedraagt nu 70 procent. 8 procent van de gemeenten blijft +/- gelijk, en nog maar 22 procent realiseert een stijging van inkomsten, aldus verder het verslag van de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving over de actie Kerkbalans 2013. De gegevens uit de enquête geven dezelfde tendens te zien als het voorlopige verslag dat de voorzitter van de Raad, ds. Leonie Bos, begin april jl. al uitbracht op het Jaarcongres van de VKB.
Het verslag van de RPG bevat nog veel meer cijfers over Kerkbalans 2013. Klik hier voor het volledige verslag.
Kerken