AMSTELVEEN (8 september) - Nots Foundation heeft onlangs een contract getekend met de Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO). De ontwikkelingsbank geeft de obligaties van Bart Hartmans ontwikkelingsorganisatie voor 12 miljoen euro rugdekking, 7 miljoen daarvan komt van Ontwikkelingssamenwerking. Met dit achtergestelde vermogen kan Nots zelf 28 miljoen euro via obligaties aantrekken waardoor er uiteindelijk in totaal 40 miljoen euro beschikbaar komt voor ontwikkelingshulp, aldus dagblad Trouw.
Door de samenwerking met de Nederlandse staat probeert oprichter en directeur Hartman zijn twee jaar geleden reeds gelanceerde plan om obligaties uit te geven ter financiering van ontwikkelingswerk alsnog te verwezenlijken. Hartmans maatschappelijke beleggingsproduct, gericht op vermogende Nederlanders die tienduizend euro voor zeven jaar willen uitlenen tegen fiscale vrijstelling, was twee jaar geleden al rijp voor de markt toen de economische crisis roet in het eten gooide. Hartman overlegde toen met Van Lanschot en Mees Pierson over de verkoop van zijn obligaties aan vermogende Nederlanders. De banken zagen een markt voor tussen de 25 en 30 miljoen euro.
Microkredietinstellingen
Het geld dat Hartman hoopt op te halen met zijn goede doelenobligaties gaat naar microkredietinstellingen die het geld op hun beurt weer uitlenen aan beginnende ondernemers in ontwikkelingslanden. De screening van die microkredietinstellingen wordt uitbesteed aan Triple Jump, een gezamenlijk bedrijf van Nots, ASN Bank en ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib.
Dichtgetimmerd
De couponrente van zes procent op de inleg van tien mille gaat niet naar de obligatiehouder. Bij notariële akte schenkt de belegger de rente aan Nots. Die schenking levert de obligatiehouder fiscaal voordeel op. Omdat Nots Investments erkend is als ethisch beleggingsfonds ontstaat er ook een vrijstelling in box 3. Naast die fiscale rendementen wordt er ook meegedeeld in de opbrengsten van de beleggingen van tussen de 0 en 4 procent. De zaak is volgens Hartman met de Belastingdienst, beurswaakhond AFM en De Nederlandsche Bank dichtgetimmerd. Helemaal nieuw is het idee niet. Er zijn al jaren organisaties die zich specialiseren in microkredieten zoals Oikocredit. De constructie met de obligatie is tot op heden echter ongebruikelijk.
De regeling met de overheid komt er volgens Trouw feitelijk op neer dat voor elke door Nots opgehaalde euro 43 eurocent aan achtergesteld vermogen wordt verschaft.