In aanloop naar Civil Power op 26 oktober ontmoeten we in DDB-journaal een aantal keynote sprekers en gasten die ons die dag komen inspireren in het KIT, Royal Tropical Institute in Amsterdam.
Vandaag spreken we met Jan van de Venis, jurist en eigenaar van JustLaw waarmee hij zich richt op mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Ook is hij Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties.
We bellen met Jan terwijl hij onderweg is naar de Alpen. Hij heeft een actie op touw gezet voor Kika en gaat daar de komende anderhalve week een aantal uitdagende Alpentoppen beklimmen. Hij gaat voor de hoogste top van de Alpen, de Mont Blanc, met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. Terwijl Jan zich opmaakt voor deze tour de force heeft hij gelukkig nog even tijd om met De Dikke Blauwe te spreken.
Je bent Waarnemend Ombudspersoon voor Toekomstige Generaties. Wat houdt dat precies in?Waarnemend betekent dat ik een functie waarneem die er nog niet is, maar die er wel zou moeten komen. Kijk naar Wales en Hongarije, daar heb je een commissaris en ombudsman voor toekomstige generaties die de belangen bewaken van de generaties na ons. Want we willen goede voorouders zijn, de wereld goed nalaten. Met het Lab Toekomstige Generaties streven we naar de mooist mogelijke toekomst met gelijke kansen voor iedereen.
Het mooie is, als je toekomstige generaties centraal stelt kun je grote transities makkelijker maken. Kortetermijnzaken en tegenstrijdige belangen vallen weg wanneer de bigger picture in beeld komt. Ineens worden agenda’s eenvoudiger en blijken haalbaar te zijn. Laatst leidde ik een sessie met stakeholders rondom een energievraagstuk. Ze vlogen elkaar in de haren over allerlei zaken. Echter bleek een duidelijke samenwerkingsagenda toch haalbaar toen de kortetermijnvisies los werden gelaten en de belangen van de generaties na ons in beeld kwamen.
Hoe zou je de belangen van toekomstige generaties beter kunnen verankeren binnen de filantropie?
Filantropie betekent menslievendheid. Oudere familiefondsen hebben een doorgeefelement, het verlangen om de wereld op lange termijn beter te maken. Ze leggen rekenschap af aan voorouders maar zijn ook verbonden met de toekomstige generaties. Natuurlijk is er de waan van de dag, is er acuut actie nodig in crisissituaties, moeten monden worden gevoed en bedden geregeld. Maar wat is er nodig om de wereld vollediger en inclusiever te maken op de lange termijn? Mensen die meer om elkaar geven, geven ook meer om het klimaat. Zo komen we tot een breder welvaartsbegrip.
Wat wil jij het publiek meegeven tijdens Civil Power?
Ik hoop dat ik de gasten van Civil Power de toekomst kan laten inleven en bewust kan maken van hun verbinding met hun voorouders èn nakomelingen. En ik hoop mensen te inspireren om keuzes te maken die werken op de lange termijn, ook voor de vele generaties na ons.
Wil je Jan steunen bij zijn tocht naar de top voor Kika? Dat kan via deze link.
*****
Civil Power 2022: Tijd voor disruptie! Meld je aan!
Woensdag 26 oktober 2022, 14.30 - 17.00 uur met aansluitend borrel. Locatie: KIT Royal Tropical Institute, Mauritskade 63, Amsterdam
Civil Power is hèt event over filantropische burgerkracht voor goede doelen, vermogensfondsen en alle andere spelers in het ‘Land van Goed Doen’ en wordt jaarlijks georganiseerd door De Dikke Blauwe / Walburg Pers. Kom op 26 oktober 2022 naar het Amsterdamse KIT en praat mee over de toekomst van filantropie: Tijd voor disruptie!
Prijs inclusief boek Filantropie terug naar de tekentafel ter waarde van 34,99 euro: 175,00 euro ex btw. Prijs zonder boek: 155,00 ex btw
fondsen@walburgpers.nl / Premium abonnees van De Dikke Blauwe krijgen 20% korting. Vraag de promotiecode op via fondsen@walburgpers.nl