AMSTERDAM (19 april) - Bij leven zijn we gulle gevers. Zo’n 88 procent van alle Nederlander geeft geld aan een goed doel. Maar bij overlijden laat slechts drie procent iets na aan goed doelenorganisaties. Dat blijkt uit onderzoek van VFI. De brancheorganisatie is deze week de campagne Nalaten gestart met de Week van het Testament.
De Week van het Testament is geen overbodige luxe, blijkt uit het onderzoek. VFI liet ruim duizend Nederlanders ondervragen, waarvan drie procent een goed doel in het testament heeft opgenomen. Dertien procent overweegt het en 45 procent weet niet dat geven na overlijden mogelijk is of dat daar een testament voor nodig is. “Goede doelen zijn met alles blij”, zegt VFI-directeur Gosse Bosma in een reactie op het onderzoek. “Grote of kleine geldbedragen, kunst of meubels, voor goede doelen levert dit alles een waardevolle bijdrage aan het bereiken van hun doelstelling. Belangrijk is wel dat je bij de notaris laat vastleggen wat je wensen zijn.”
Zeventig procent heeft geen testament
En dat blijkt dus juist het probleem: men weet niet hoe dat moet. Bovendien heeft zeventig procent van de Nederlanders helemaal geen testament. Zelfs onder zestigplussers heeft slechts een minderheid zo’n wilsbeschikking. Een derde denkt dit niet nodig te hebben, een derde verwacht weinig na te laten en een iets minder dan een derde heeft er nooit aan gedacht. Uit het onderzoek van VFI blijkt verder dat 45 procent van de Nederlanders ten onrechte denkt dat een testament helemaal niet nodig is om iets na te laten aan het goede doel. Ook wordt er nauwelijks over gesproken: slechts 35 procent bespreekt het met familie of vrienden.
Nalaten