AMSTELVEEN (17 februari) - Samenwerking van filantropische organisaties, zeker ook met het bedrijfsleven, is essentieel voor het realiseren van duurzame invloed van hun investeringen.
Dat signalement zal prof. dr. Lucas Meijs morgen tijdens zijn oratie ‘Reinventing Strategic Philanthropy: the sustainable organisation of voluntary action for impact’, afgeven als hij het ambt aanvaardt van bijzonder hoogleraar ‘Business Administration with particular ref. to Strategic Philanthropy’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Meijs presenteert onder meer een onderzoeksagenda en de drie strategische uitdagingen waar filantropische organisaties voor staan. De leerstoel is mogelijk vanwege het Erasmus Centre of Stratregic Philantropy.
Strategische filantropie
Volgens Meijs betekent strategische filantropie dat filantropische organisaties van begin tot eind bewust bezig zijn met hun doelstellingen en het effect dat ze willen bereiken. Als doelstelling hebben ze zowel het verduurzamen van filantropische betrokkenheid als de zorgvuldige selectie en uitvoering van programma’s, en als verbindingsstuk tussen deze twee doelstellingen is er het optimaal laten functioneren van management en bestuur. Organisatie, verantwoording en effectiviteit zijn hierbij aandachtspunten voor management en bestuur, en voor de filantropische sector als geheel.
Eerste filantropische uitdaging
Voor de eerste strategische uitdaging hanteert Meijs de metafoor van filantropische betrokkenheid als een natuurlijke hulpbron. De acht design principes van Elinor Ostrom (1990) voor het management van ‘Common Pool Resources’ past Meijs hierop toe. De centrale vraag daarbij is: “Wat moet er gedaan worden om er zeker van te zijn dat ook toekomstige generaties nog doneren en vrijwilligerswerk doen?”
Tweede en derde uitdaging
Bij de tweede uitdaging staat de resultatenketen (van input, output en resultaat naar impact) centraal voor wat betreft programma selectie en management. In de derde uitdaging worden management en bestuur geplaatst in het perspectief van de ‘resource exchange partnerships’. Hoe kunnen organisaties samenwerken? Samenwerking, zeker ook met het bedrijfsleven, is volgens Meijs essentieel voor het realiseren van duurzame maatschappelijke impact.
Erasmus Centre for Strategic Philantropy
Meijs is de eerste hoogleraar die verbonden is aan het Erasmus Centre for Strategic Philantropy (ECSP) dat vorig jaar is opgericht door RSM, de Erasmus School of Economics en stichting Adessium. Het centrum heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek in de filantropische sector te faciliteren en bevorderen.
Vrijwilligers