De campagne moet het belang van geven aan een ‘Erkend Goed Doel’ en het toezicht op goede doelen benadrukken. Volgens de initiatiefnemers speelt de campagne in op de behoefte van donateurs om er zeker van te zijn dat hun geld goed besteed wordt. Kern is de belofte dat je aan een Erkend Goed Doel ‘gerust kunt geven’. ‘Erkende goede doelen voldoen namelijk aan strenge kwaliteitseisen en worden gecontroleerd door toezichthouder CBF. Zo weten donateurs zeker dat een Erkend Goed Doel bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met iedere euro en hierover verantwoording aflegt. De Erkende Goede Doelen zijn te herkennen aan het ‘Erkend Goed Doel’-logo’, aldus het CBF in een persbericht.
De gezamenlijke boodschap wordt volgens het CBF via twee elkaar versterkende sporen uitgedragen. Enerzijds door de Erkende goede doelen zelf: zij worden opgeroepen hun Erkenning nadrukkelijk te laten zien. Er is een praktische toolkit ontwikkeld met kant en klare materialen die daarvoor ingezet kunnen worden. Anderzijds is er rechtstreekse communicatie met het publiek. Zo wordt de vijfhonderste goede doel (Het Vergeten Kind) dat een Erkenning krijgt in het zonnetje gezet. Daaromheen zit een pr-plan met aandacht voor de ‘jubileum-Erkenning’, een online bannercampagne en Facebookadvertenties. Eind oktober is er een radiospot te horen op Radio 1 en de regionale zenders.
De Dikke Blauwe vroeg de drie initiatiefnemers om een toelichting op de campagne en de strategie om de Erkenning te verbreden:
⇒Reactie Roline de Wilde, directeur CBF
DDB: Hoeveel gaat de campagne kosten? Wat is de bijdrage van V&J en partijen uit de sector? En waar ligt het zwaartepunt?
De Wilde: ‘Met het niet doorgaan van de algemeen verbindend verklaring van de Erkenningsregeling (AVV) heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie aangegeven via een aantal sporen te willen helpen met het borgen van het publieksvertrouwen en het stimuleren van de verbreding. Een van deze sporen is een financiële bijdrage aan het ontwikkelen van een campagneconcept om de bekendheid van de erkenning bij het publiek te vergroten. Het gaat om een bedrag van 130.000 euro inclusief BTW. Er zijn daarnaast geen andere financiële sponsoren. De kracht van het concept is dat het wordt uitgedragen via bestaande media van goede doelenorganisaties, branches en het CBF.’
‘We hebben het campagneconcept met relatief weinig budget en veel input van zowel donateurs, branches als goede doelenorganisaties ontwikkeld. Zo hebben we onder andere dialoogsessies gevoerd met donateurs, denksessies met directeuren van goede doelenorganisaties en klankbordgroepsessies met communicatiemanagers. Het concept dat nu is ontwikkeld is een mooie basis die we de komende jaren verder uitbouwen en uitdragen door het op logische plekken en momenten aan te haken bij initiatieven die in de sector worden ondernomen.’
DDB: De Erkenning dekt nu ca. 80% van het donatiegeld: job done, zou je kunnen zeggen. Waarom is die laatste 20% zo belangrijk?
![](/assets/upload/images/52/20170914125333_CBF-BP-foto.jpg)