AMSTELVEEN (12 juli) - De bekende econoom prof. Arnold Heertje zal een bijdrage leveren aan de studiedag "Impact van maatschappelijke investeringen". Deze studiedag is een initiatief van Start Foundation en ECSP (Erasmus Centre for Strategic Philanthropy) en vindt plaats op 21 september. Bezoekers zullen een exemplaar van Heertjes boek "Echte economie" meekrijgen.
Naast een optreden van prof. Heertje, die een repuatie geniet om zijn vaak ongezouten meningen, met name over incompetente bestuurders (Heertje: "Het imago van ruziemaker is onderdeel van mijn biografie. Ik kom in opstand als ik mij onrechtvaardig bejegend voel."), staan er boeiende plenaire sessies en maar liefst acht workshops op het programma.
De plenaire sessies worden geleid door dagvoorzitter Richard Engelfriet. 's Ochtends gaat hij hij o.a. in gesprek gaat met Jochum Deuten (auteur´Praktijkboek Maatschappelijk Rendement´), Peter Scholten (grondleggervan SROI in Nederland), Karen Maas (gepromoveerd op het maatschappelijk rendement van de Hartstichting) en Lucas Meijs (hoogleraar strategic philanthropy en vrijwilligerswerk). In het afsluitende middaggedeelte maakt Engelfriet de balans op en gaat op zoek naar wat de impact is van deze Studiedag. Bovendien wordt bekendgemaakt hoeveel investeringsgeld er is opgehaald door de drie projecten die zich eerder op de dag presenteerden.
Workshops
Na de lunchpauze kunnen de deelnemers kiezen uit een breed aanbod van parallel-workshops.
Workshop1:
Onderzoeker Kellie Liket en Viola Lindeboom (projectmanager Centraal Informatiepunt voor Goede Doelen, CIGD) presenteren een nieuwe tool waarmee een Goede Doelen Organisatie maatschappelijke impact kan meten.
Workshop 2:
Karen Maasen Rabobank Foundation laten zien hoe in accountantssystemen ook data over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kunnen worden opgenomen.
Workshop 3:
Charles Erkelens (ECSP) werpt in zijn workshop een nieuw licht op de meting van de sociale impact voor vermogensfondsen in Nederland, gebruikmakend van ervaringen van bestuurs- en directieleden van vermogensfondsen.
Workshop 4:
Social Return On Investment (SROI) als meetinstrument is bezig aan een sterke opmars. Maar kun je er ook ´soft impacts´ mee meten? Adviseur Marlon van Dijk geeft antwoord met 'Value Game', een bijzonder kaartenspel om effecten te meten. Wie durft?
Workshop 5:
Is het meten van impact enkel voorbehouden aan grote organisaties? Marjan Sax van Donor Academy vindt van niet. Kostbare programma's of dure ingehuurde krachten zijn niet altijd vereist. Ook met beperkte middelen kun je grip krijgen op maatschappelijke impact.
Workshop 6:
Jochum Deuten ontwikkelt instrumenten om maatschappelijk rendement in beeld te brengen. Zoals voor woningcorporaties, die niet alleen investeren in stenen maar ook in sociale projecten. Dus is hij de aangewezen man om antwoord te geven op de vraag of de SS Rotterdam een bodemloze put is of toch rendement gaat opleveren.
Workshop 7:
De methode van 'evidence based' werken lijkt een prima leidraad. Maar hoe lever je wetenschappelijke bewijs voor wat werkt? En een interventie in de gecontroleerde setting van een experiment is wat anders dan de harde praktijk waar de context voortdurend verandert. Discussie onder leiding van Richard Engelfriet met o.a. Dinand Webbink van het Centraal Planbureau en kersvers hoogleraar verbonden aan ECSP.
Workshop 8:
Effectiviteit meten beperkt zich niet tot onze landsgrenzen. Ook programma's in ontwikkelingslanden hebben er mee te maken. ‘Draagvlak' is daarbij een belangrijk meetpunt. Yvonne Heselmans belicht enkele innovatieve methodes die Context International Development voor Afrika ontwikkelde, maar die ook bij ons in de ‘lage landen' prima toepasbaar zijn.
Inschrijven
De belangstelling voor de studiedag is groot, het aantal plaatsen beperkt tot 150. Geinteresseerden wordt aangeraden niet te lang te wachten met inschrijving, want "vol is vol". Inschrijven kan online: klik hier.
Kosten
Deelname aan de studiedag kost €125. Elke deelnemer ontvangt op 21 september voor €100,- aan ‘impactgeld'. Die euro's kunnen geïnvesteerd worden in drie maatschappelijke initiatieven die zich deze dag aan het publiek presenteren.
Plaats: Erasmus Universiteit Rotterdam (routebeschrijving)
Tijd: 09.30 uur - 17.30 uur
Dagvoorzitter: Richard Engelfriet