Primeur: samenwerking gemeente en Amstelveens gemeenschapsfonds

14 mei 2009
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (14 mei) - Maandag 11 mei tekenden wethouder Groot van economische zaken en de heer Hasper voorzitter van de Stichting Gemeenschapsfonds Amstelveen (SGA) het convenant tot samenwerking voor goede doelen en maatschappelijke projecten. Amstelveen is de eerste gemeente in Nederland die een samenwerking met de SGA en lokale marktpartijen begint om projecten en goede doelen te faciliteren.


Bij de ondertekening beogen partijen om Amstelveense filantropische projecten te steunen en te faciliteren. Het gaat voornamelijk om economische, sociale, educatieve, culturele en ecologische initiatieven. Ondertekenaars gaan elkaar steunen bij informatie-uitwisseling, het actief zoeken naar private bijdragen voor maatschappelijke doelen en het afstemmen van hun beleid. De gemeente spant zich bovendien in om regelgeving omtrent filantropie te versoepelen. Naast deze nieuwe vorm van samenwerking is de financiële steun van de lokale banken en notarissen een nieuwe stap. De financiële intermediairs bieden een promotiecampagne aan en geven zo hun medewerking in deze privaat-publieke samenwerking.

 


De wijze van samenwerking tussen de particuliere stichting, private partijen en de gemeente is op deze manier een primeur in Nederland. De Taskforce ‘Geven voor weten' pleitte in het voorjaar 2007 bij de regering voor een landelijk convenant om een politiek signaal af te geven dat de overheid en filantropische initiatieven elkaar kunnen versterken. Omdat er landelijk nog geen concrete afspraken zijn gemaakt om dit soort initiatieven te steunen, is op lokaal niveau een aantal samenwerkingsverbanden gestart. Behalve Amstelveen is de gemeente Maastricht op dit moment met een vergelijkbaar project bezig. De SGA hoopt dat het voorbeeld van Amstelveen en Maastricht snel wordt opgevolgd door andere overheden.

 


Filantropiehoogleraar Theo Schuyt toonde zich zeer ingenomen met het convenant: "Gemeenschapsfondsen groeien mondiaal heel hard. De laatste tien jaar is er bijvoorbeeld in Duitsland al 235 nieuwe filantropische fondsen ontstaan met een geschat eigen vermogen van zo'n 140 miljoen dollar. Maar in Nederland wil het nog niet zo vlotten. De Task Force Geven voor Weten, waarvan ik deel uitmaakte, heeft voor een landelijk convenant tevergeefs bij Balkenende aangeklopt, daarom is het des te verheugender dat nu op lokaal niveau een doorbraak wordt gerealiseerd: alle banken en notarissen in Amstelveen hebben in een advertentie kenbaar gemaakt dat Amstelveen zelf een goed doel is."

 


Schuyt betitelt het convenant in Amstelveen om nog een andere reden als een primeur: "De gemeente heeft aangegeven dat zij niet zal bezuinigen op doelen die particulier worden gesteund. De substitutie-reflex van de lokale overheid zou fnuikend zijn voor private giften."