De bevindingen van Geven in Nederland 2011 geven aan dat de overheid - met het oog op de aangekondigde bezuinigingen - er niet op mag rekenen dat de begrotingsgaten die gaan vallen automatisch worden opgevuld door het particulier initiatief.
Geefpotentie
Uit het onderzoek blijkt tegelijkertijd dat er nog wel voldoende geefpotentie is onder particulieren en bedrijven. Goede doelen lijken echter niet altijd de juiste manier te hebben gevonden om dit potentieel in daadwerkelijke giften om te zetten. Allochtonen worden minder vaak benaderd, maar het onderzoek toont aan dat hun vrijgevigheid niet onderdoet voor autochtonen. Vermogenden in Nederland geven al relatief veel, maar echt grote giften zijn nog uitzonderlijk.
De gemiddelde Nederlander besteedt jaarlijks gemiddeld 210 euro aan charitas. Meer dan de helft van de vermogende Nederlanders geeft er elk jaar minder dan 1000 euro aan uit. Een klein deel van de schenkingen bestaat uit hulpgoederen, zoals noodpakketten, kleding en speelgoed.
Grote giften uitzonderlijk
Van oudsher waren oudere, kerkgebonden en meestal protestantse Nederlanders het vrijgevigst in Nederland. Nu die groep langzaam verdwijnt, hebben de wetenschappers gekeken wat de ‘nieuwe rijken' doen. "Dat zijn mensen die gemiddeld 1,4 miljoen euro op de bank hebben staan en minimaal 60.000 euro per jaar netto verdienen. Zij blijken relatief veel te geven, maar echt grote giften zijn in Nederland uitzonderlijk,'' aldus Bekkers.
Het komt maar zeer zelden voor dat een particulier meer dan 5000 euro ineens aan één doel schenkt. In de Verenigde Staten is dat volgens Bekkers veel gebruikelijker, maar Nederlanders lopen niet graag met hun rijkdom te koop.
Twitter
De nieuwste editie van Geven in Nederland (2011) verschijnt volgende week (19 april), maar socioloog René Bekkers en andere onderzoekers lichten deze week via twitter al tipjes van de sluier op (@geveninNL).
De werkgroep Filantropische Studies van de VU doet al 14 jaar onderzoek naar particulier initiatief. Sinds 1997 brengt zij tweejaarlijks de boeken ‘Geven in Nederland' uit. De resultaten van de nieuwste editie ‘Geven in Nederland 2011' worden tijdens een symposium op 19 april gepresenteerd. Ook discussiëren vertegenwoordigers vanuit vier verschillende ‘sectoren' (overheid, non-profit sector, filantropische sector en betrokken particulieren), onder leiding van Mieke van der Weij, over de hernieuwde relatie tussen overheid, non-profit instellingen en het particuliere initiatief.