Ontwikkelingslanden worden door veel mensen geassocieerd met honger en rampen. Bovendien wordt vaak gedacht dat er de afgelopen jaren niet veel is veranderd, ondanks alle ontwikkelingshulp. Waar komt dat idee eigenlijk vandaan? Ligt dat aan de ontwikkelingshulporganisaties of wordt dit idee door de media in stand gehouden? Mirjam Vossen deed er onderzoek naar.
Vossen, promovenda aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit van Leuven, presenteerde haar onderzoeksresultaten tijdens een expertmeeting georganiseerd door Kaleidos Research. Uit haar onderzoek blijkt onder meer dat kranten de nadruk leggen op de problemen die er zijn en vrijwel nooit berichten over de voortgang die is geboekt. Diezelfde kranten berichten dat problemen in ontwikkelingslanden, vooral in Afrika, veel te maken hebben met slecht bestuur, slecht leiderschap, oorlogen en conflicten. Dit voedt de perceptie dat ontwikkelingshulp in verkeerde zakken zal belanden. NGO’s zouden tegenwicht moeten bieden aan deze verhalen, maar laten dit na.
Zielige plaatjes
Ook is er regelmatig discussie over de beeldvorming. Zo zou er vaak gebruik gemaakt worden van ‘zielige plaatjes’. NGO’s doen dat echter bijna niet. Het onderzoek laat dus zien dat werkelijkheid en de beeldvorming van elkaar verschillen.
Klik hier voor alle onderzoeksresultaten
Ontwikkelings samenwerking