Onderzoek naar nieuwe signaalstoffen om schadelijk eiwit eerder te herkennen

Neurochemicus dr. ir. Marcel Verbeek van Radboudumc zoekt naar een manier om bloedingen in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen.
Neurochemicus dr. ir. Marcel Verbeek van Radboudumc zoekt naar een manier om bloedingen in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen.
12 juni 2017
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Gezonde bloedvaten zijn belangrijk voor het goed functioneren van onze hersenen. Samenklontering van het zogenaamde ‘amyloïd-bèta’ eiwit in de bloedvaten van de hersenen leidt tot (kleine) hersenbloedingen en wordt ook vaak gezien in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Echter kunnen artsen deze samenklontering maar moeilijk vinden. Neurochemicus dr. Ir. Marcel Verbeek van Radboudumc zoekt naar een manier om deze bloedingen wél in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen.
  
Cerebrale Amyloïd Angiopathie (CAA) is een aandoening die zorgt voor de samenklontering van het schadelijke eiwit. ‘Het is belangrijk om CAA in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen. Dit stelt ons in staat een behandeling te ontwikkelen om deze vasculaire problemen tegen te gaan, dan wel te voorkomen’, aldus Verbeek. Het onderzoek van Verbeek richt zich op het vinden van nieuwe signaalstoffen (biomarkers) die de eiwitklontering bij levende mensen met zekerheid kan vaststellen. Dit gebeurt op twee manieren: ‘Eerst zijn we op zoek gegaan naar signaalstoffen in het bloed en hersenvocht van patiënten met een samenklontering van amyloïd-beta in de bloedvaten van de hersenen’, vertelt Verbeek. ‘Vervolgens kijken we of deze signaalstoffen ook voorkomen bij patiënten met geheugenklachten waarvan de oorzaak nog onbekend is. Zo hopen we een verband te kunnen leggen tussen de signaalstoffen en de stapeling van eiwit in de bloedvaten.’ Ook op geavanceerde MRI-scans van de hersenen wordt gezocht naar afwijkende signalen.
 
Deltaplan Dementie
Het onderzoek van Verbeek wordt uitgevoerd binnen het wetenschappelijk onderzoeksprogramma Memorabel: één van de onderdelen van het Deltaplan Dementie. Meer over dit onderzoek vindt u op de website van Deltaplan Dementie.
 
Lees meer
Meer informatie over Deltaplan Dementie
Vind hier de stand van zaken van al onze onderzoeken
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.