Nederland telt ruim 2 miljoen mensen met een handicap. Toch zijn die lang niet zo zichtbaar in de media als dat je zou verwachten van zo’n grote groep mensen. Daarom brengt HandicapNL het magazine saam[en] uit: over, voor en door mensen met een handicap én mantelzorgers.
Wij willen twee werelden bij elkaar brengen
Directeur Daniëlle Schutgens: ‘De afstand tussen mensen met en zonder handicap en mantelzorgers is erg groot. Wij willen door middel van laagdrempelige verhalen deze werelden meer bij elkaar brengen.’ In het eerste nummer een openhartig interview met meervoudig Paralympisch kampioen Esther Vergeer en haar ouders. Het magazine valt vandaag bij 40.000 betrokkenen van HandicapNL op de deurmat en heel Nederland kan het magazine gratis aanvragen.
‘In mijn rolstoel voelde ik mij meer mezelf’
Vergeer en haar ouders vertellen vanuit hun eigen perspectief over de periode na de operatie, waardoor Esther op jonge leeftijd een dwarslaesie opliep. Vergeer: ‘Het oefenen met die protheses was ontzettend confronterend, omdat ik besefte wat ik allemaal niet meer kon. Ik kon niets meenemen uit de keuken, ik kon niet helpen met klusjes, als het te hard waaide lag ik al op de grond. Ik merkte dat ik steeds vaker in de rolstoel ging zitten. Daarin voelde ik me meer mezelf.’
Drie bijzondere columnisten: mantelzorger, brus en rolstoelgebruiker
Ook heeft het magazine drie vaste columnisten die een kijkje geven in hun leven. Annette Stekelenburg (53) is mantelzorger, twee van haar drie kinderen en haar man hebben een erfelijke progressieve spierziekte. Professioneel wielrenner Bas Tietema (23) is brus (broer of zus van iemand met een handicap) en heeft zusje met Down. Amber Bindels (29) is drie maanden te vroeg geboren. Hierdoor heeft ze cerebrale parese en zit ze in een elektrische rolstoel.
Met saam[en] hopen we dat iedereen in Nederland naar zichzelf gaat kijken en denkt: hoe zorg ik voor eerlijke kansen voor mensen met een handicap?’
Redactie bestaande uit mantelzorgers en mensen met een handicap
Ieder nummer heeft een dossier met een actueel thema, het eerste nummer bevat het dossier ‘eenzaamheid’. Ook besteedt het magazine aandacht aan projecten van HandicapNL en worden in de rubriek Vraag [en] Antwoord praktische handvatten gegeven door ervaringsdeskundigen waar het gaat om vraagstukken waar mensen met een handicap of mantelzorgers mee te maken krijgen. De redactie van saam[en] bestaat grotendeels uit mantelzorgers en mensen met een handicap.
Klik hier om een gratis proefnummer te bestellen.
Organisatienieuws