Nieuw initiatief De Beursvloer: oneigelijke concurrentie?

10 november 2004
Nieuws | | Vrijwilligers

Tijdens de driedaagse conferentie EuroFestation in Maastricht presenteerden CiviQ, Fortis en KPMG een nieuw initiatief: Beursvloer. Deze organisaties zijn samen met VSB Fonds de sponsors van het initiatief. De beursvloer is een evenement waarbij maatschappelijke behoeftes worden verhandeld: vraag en aanbod van vrijwilligerswerk (in geld uit te drukken) in de meest brede zin. De initiatiefnemers stellen zich als doel om minstens op tien plaatsen in Nederland de komende maanden een Beursvloer te organiseren. Maar is hier geen sprake van oneerlijke concurrentie met de kleine aanbieders van professionele diensten?

 

De bedoeling van De Beursvloer is dat bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten en in een informele en dynamische sfeer gratis matches maken. Deze matches hebben betrekking op menskracht, toegang tot netwerken, materiaal, creativiteit en geld. Om matches te realiseren is het van belang dat partijen weten wat ze willen, vragen en kunnen bieden. En daarmee de beursvloer opgaan om vraag en aanbod bij elkaar te krijgen.

 

Niet over nagedacht
Waarom nemen CiviQ, Fortis en KPMG eigenlijk dit initiatief? CiviQ is in 2003 opgericht en een fusieproduct van de werkorganisaties van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en Stichting VrijwilligersManagement. CiviQ stimuleert, vernieuwt en versterkt vrijwillige inzet in Nederland. De organisatie wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS, maar moet ook zelf inkomsten genereren door adviesprojecten uit te voeren voor o.a. vrijwilligersorganisaties, die zij nu via Beursvloer helpt een match te vinden om geld en product bij elkaar te brengen. Ze gaat dus concurreren met een van haar eigen betaalde diensten. Toch?
Programmamanager Jel van Engelen van CiviQ erkent dat dit in zekere zin waar is. Als vrijwilligersorganisaties een gratis match kunnen maken met een professionele dienstverlener die hetzelfde adviesproduct gratis aanbiedt, snijdt CiviQ zichzelf inderdaad in haar eigen vingers. Maar dat is ook niet de hoofddoelstelling van CiviQ. Dat richt zich meer op het initi