Nederlandse tbc-expertise: wereldwijd erkend exportproduct

Kitty van Weezenbeek van KNCV Tuberculosefonds deelt vandaag haar expertise in Moskou.
Kitty van Weezenbeek van KNCV Tuberculosefonds deelt vandaag haar expertise in Moskou.
16 november 2017
Nieuws | | Goede doelen

Vandaag en morgen wordt in Moskou de ministeriële bijeenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie gehouden met het thema ‘Ending TB in the Sustainable Development Era: a Multisectoral Response’. Een opstap voor het opbouwen van het vereiste momentum voor het komende jaar waarin de wereldwijde tbc-bestrijding grote stappen zal moeten nemen. Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds, geeft als enige Nederlander op dit prestigieuze podium een presentatie over de Nederlandse tbc-expertise en ervaring.
 
Volgend jaar wordt in september voor de eerste keer in de geschiedenis van de Verenigde Naties de bestrijding van tuberculose op het hoogste politieke niveau besproken. Tuberculose is met 1,7 miljoen doden per jaar de dodelijkste infectieziekte ter wereld. Ondanks de beschikbaarheid van nieuwe medicijnen en verkorte behandeltrajecten wordt de introductie en opschaling van deze innovaties gehinderd door de zwakke gezondheidssystemen in de landen waar tuberculose het meest voortkomt.
 
‘Nu of nooit’
Moskou is een belangrijke opstap naar deze bespreking. Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds, geeft daar als enige Nederlander een presentatie over de Nederlandse tbc-expertise en ervaring. ‘Het is echt nu of nooit. Als deze high level meetings niet tot politiek commitment leiden, dan krijgen we de wereldwijde tuberculose epidemie niet onder controle. Tuberculose respecteert geen grenzen, dit is ons aller probleem’, aldus Van Weezenbeek.
 
Exportproduct
Volgens het KNCV Tuberculosefonds is tbc-controle een geweldig Nederlands exportproduct ‘Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds heeft een leidende rol binnen de internationale tbc-bestrijding, is wereldwijd actief als beleidsontwikkelaar en wordt internationaal erkend als toonaangevend tbc-expert. De Nederlandse tbc-aanpak zorgt ervoor dat we patiënten dankzij onze surveillance niet uit het oog verliezen en laat zien hoe verschillende sectoren, publiek en privaat, GGD en ziekenhuis, maar ook bijvoorbeeld migratiediensten en de rechterlijke macht, elkaar kunnen aanvullen in plaats van in de weg zitten bij de aanpak van tuberculose. Belangrijk punt hierbij is ook hoezeer de welbekende Nederlandse tolerantie tot goede resultaten leidt: door patiënten te behandelen ongeacht hun achtergrond, ras, religie, legale of illegale status’, aldus het fonds.
 
KNCV Tuberculosefonds is al meer dan 110 jaar actief in de strijd tegen tbc. Komend jaar komt ook de 49th Union World Conference on Lung Health naar Den Haag en wordt gefaciliteerd door KNCV Tuberculosefonds en de Gemeente Den Haag.

WHO: Ending Tuberculosis - Statement by WHO Director-General for Global Ministerial Conference