Nederland tiende op mondiale geef-index 2017; Myanmar weer eerste

Nederland tiende op mondiale geef-index 2017; Myanmar weer eerste
Nederland tiende op mondiale geef-index 2017; Myanmar weer eerste
5 september 2017
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Nederland bezet de tiende plaats op de CAF World Giving Index 2017 en stijgt daarmee een plaatsje t.o.v. vorig jaar. Voor het vierde opeenvolgende jaar voert Myanmar de ranglijst aan. De index constateert tevens dat de geefbereidheid op mondiaal niveau ten opzichte van vorige meting (geefjaar 2015) is gedaald. De World Giving Index is een initiatief van de Charities Aid Foundation (CAF), een in het VK geregistreerd goede doelenfonds dat zich inzet om geven aan goede doelen over de gehele wereld te bevorderen.
 
CAF houdt in 140 landen enquêtes met drie basale vragen: heeft u geld gegeven aan een goed doel? Hebt u een vreemde(ling) geholpen? Hebt u vrijwilligerswerk gedaan? Uit de antwoorden komt naar voren dat de gemiddelde geefbereidheid in geefjaar 2016 is gedaald ten opzichte van 2015, vooral voor wat betreft ‘het helpen van een vreemdeling’. Het percentage mensen dat geld gaf in 2016 is het laagste in drie jaar.

Alle rijke, westerse landen in de top twintig vertonen een daling van 1 tot wel 5 punten in de CAF-index: Nieuw-Zeeland, de VS, Australië, Canada, Ierland, het VK, Malta, IJsland, Duitsland, Noorwegen en ook Nederland. Ook in Azië en Oceanië is een teruggang te noteren. Alleen het Afrikaanse continent laat een stijgende trend zien op alle geef-indicatoren.

Op de indicator 'helpen van een vreemdeling' scoort Nederland in de top 10 het laagste; op 'geld geven' bezet ons land een zevende plek. In het geven van tijd (vrijwilligerswerk) zijn de achtste.
 
De toppositie van het overwegend boeddhistische Myanmar wordt door de onderzoekers mede verklaard op basis van religieuze en culturele factoren, maar zij constateren ook dat de overgang van een dictatuur naar een meer democratisch stelsel gepaard gaat met veel turbulentie. Met name worden ook de mensenrechtenschendingen tegen de islamitische Rohingya-minderheid genoemd als factor die de gemiddelde geefbereidheid negatief beïnvloedt. De onderzoekers benadrukken dat de index alleen betrekking heeft op de drie geef-indicatoren en geen andere maatschappelijke of politieke factoren worden meegewogen.


 


















































►Download het gehele CAF-rapport: klik hier

Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.