Natuurmonumenten gaat haar achterban een grotere rol geven bij het beschermen van natuur in Nederland. Dat stelde algemeen directeur Marc van den Tweel (foto) vorige week vrijdag tijdens het Voorjaarsforum, de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van Natuurmonumenten in Amersfoort. De natuurorganisatie keert zo terug naar haar wortels. Omwonenden en andere betrokkenen zullen vaker lokaal natuurbeheer uitvoeren. Natuurmonumenten-voorzitter Hans Wijers benadrukte daarbij het belang en de rol van gemeenten bij het natuurbeheer.
‘Mensen die in de buurt wonen van een natuurgebied zijn er vaak op een bijzondere manier mee verbonden en weten als geen ander wat nodig is om te beschermen en te beleven’, aldus Marc van den Tweel afgelopen vrijdag voor een eivolle zaal in de Amersfoortse Rijtuigenloods.
Met mede-eigenaarschap doelde Van den Tweel niet alleen op het simpelweg geven van een mening, maar ook op het nadenken over de inrichting van een gebied, het besluiten over een landschapsproject, het kopen van een aandeel van een natuurterrein of het uitvoeren van fysieke onderhoudswerkzaamheden.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Natuurmonumenten gaat veel meer dan in het recente verleden lokale of regionale initiatieven voor natuurbeheer ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de oprichting van een coöperatie. Op die manier blijft natuur die door de gemeente van de hand wordt gedaan, voortbestaan. Van den Tweel: ‘De betrokkenheid van buurtbewoners en lokale bedrijven is goud waard. Onze organisatie faciliteert hen om de natuur dichtbij te behouden. Zo ontstaat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit geeft natuur in Nederland een grotere overlevingskans.’
Natuur Innovatieprijs
De achterban van Natuurmonumenten zal komend jaar uitgenodigd worden om haar opvatting te geven over vrije tijd en natuurbeleving. Dit volgt op de achterbanraadpleging over wilde dieren van 2013. 40.000 mensen vulden de online enquête in. Uit de uitkomst blijkt dat mensen wilde dieren de ruimte gunnen.
Natuurmonumenten zoekt naar ideeën over wildbeheer. Zo is de Natuur Innovatieprijs in het leven geroepen, om aanrijdingen met dieren als herten en zwijnen te voorkomen. ‘Wij staan open voor nieuwe inzichten van buiten de groene sector’, onderstreepte Van den Tweel.
Goede doelen