Nalatenschappen & goede doelenGemiste kansen, vervlogen opbrengsten

28 mei 2009

Jaarlijks strijken de goede doelen samen ongeveer tweehonderd miljoen euro op uit nalatenschappen. Een mooi resultaat? Toch niet, zo ontdekte FM. Er worden heel wat kansen gemist tijdens de afwikkeling van erfenissen. De fondsen lopen zo tientallen miljoenen euro's mis. Een voorproefje op het uitgebreide artikel in FM Print.


Het grootste probleem tijdens de afwikkeling van nalatenschappen is misschien nog wel dat goede doelen niet serieus worden genomen. Juliette Nijenhuis van VFI Nalaten verwoordt het in FM zo: "Notarissen, executeurs en familieleden zien ons niet als volwaardig erfgenaam. We krijgen het maar en moeten er blij van zijn. Goede doelen hebben geen recht van spreken. En er wordt maar mondjesmaat informatie verstrekt. Ja, ook veel notarissen denken zo. De goeden niet te na gesproken."

 


Naast de kromme verhoudingen is er ook nog het probleem dat er van alles misgaat. Bijvoorbeeld bij de verkoop van onroerend goed, vertelt makelaar Hans Heimgartner, die vaak namens goede doelen optreedt tijdens de afwikkeling van nalatenschappen. Het kan zijn dat er te laag getaxeerd is. Het komt ook voor dat er een vermoeden bestaat dat dit met voorbedachten rade is gebeurd en dat het onroerend goed in eigen kring later voor een veel fijnere prijs van de hand wordt gedaan. Het goede doel is dan het kind van de rekening.

 


"Het kan dan ook de moeite lonen om een eigen taxateur of makelaar in te schakelen die niet uit de regio afkomstig is," zegt Heimgartner.

 


Ook bij de taxatie van boedels gaat weleens wat mis. Soms door onkunde, maar ook regelmatig omdat er taxateurs actief zijn die bewust onderwaarderen, om vervolgens objecten voor een schappelijk prijsje zelf op te kopen. Weer is dan het goede doel de klos, zegt Oscar Balkenende van Obelisk Boedelbeheer.

 


Het gebrek aan assertiviteit in het proces scheelt goede doelen (met de natte vinger) op jaarbasis tientallen miljoenen euro's. Pro-activiteit is dan ook aan te raden, volgens Juliette Nijenhuis. Vanuit VFI-nalaten wordt bovendien gezocht naar samenwerking (bijvoorbeeld met de NVM) en bundeling van krachten, zodat de fondsen heel anders aan kunnen schuiven bij notarissen en executeurs.

 


Eigenlijk zouden goede doelen erop uit moeten zijn om als executeur in het testament te worden opgenomen, vinden Balkenende en Nijenhuis. Vanuit die spilpositie kan vervolgens de vinger goed aan de pols worden gehouden. Balkenende: "Veel activiteiten kunnen door het fonds zelf verricht worden. Denk aan het vestrekken van opdrachten aan notaris, makelaar en administrateur. Als goed doel houdt je zo controle over de uitvoering van het testament. Van afwachtende, passieve partij wordt je sturend en zit je dicht bij het vuur. Daarmee zijn de belangen van het goede doel beter gediend."

 


Lees het gehele artikel in FM Print, dat binnenkort bij abonnees van FM op de mat valt.