Blootstelling aan overmatige Uv-straling verhoogt het risico op staar (cataract) en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100% UV-bescherming is dan ook essentieel.
Onwetendheid
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: ‘Bijna iedereen weten dat ze huidproblemen kunnen krijgen als ze zich onbeschermd aan de zon blootstellen, maar bij de meeste mensen is het risico van Uv-straling voor de ogen simpelweg niet bekend. De schade merk je ook niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zonnebril is.’
Tips voor een goede zonnebril
Het Oogfonds adviseert om bij het kopen van een zonnebril te letten op de volgende punten:
- De zonnebril geeft 100 procent UV-bescherming (aangeduid als UV 400 of 100 procent UV filter).
- Het montuur is groot genoeg en sluit goed aan op het gezicht om te voorkomen dat het Uv-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
- Lichtabsorptie van minimaal 75 procent wordt aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn, kan je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.