Madurodam viert vandaag haar 65-jarig bestaan. Sinds de opening op 2 juli 1952 mocht het themapark ruim zestig miljoen bezoekers verwelkomen. En schonk het al meer dan 32 miljoen euro aan goede doelen. In Metro een overzicht van de rijke geschiedenis van de kleine stad in Den Haag.
Madurodam werd opgericht als oorlogsmonument ter nagedachtenis aan George Maduro: een Curaçaose student en Joodse oorlogsheld die in 1945 in Dachau om het leven kwam. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door hen wordt gezien als monument voor hun enige zoon. Overigens was de familie Maduro niet het creatieve brein achter het project, maar een jongedame genaamd Bep Boon van der Starp. Zij raakte geïnspireerd door het in 1929 opgerichte miniatuurstadje Bekonscot Model Village in het Britse Beaconsfield. Boon van der Starp hoopte met het bouwen van een miniatuurstad blijvende inkomsten te kunnen verwerven voor de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, die Nederlandse studenten met tuberculose in staat stelde een kuur te ondergaan en te kunnen studeren.
Drie functies
‘Madurodam werd opgericht als attractiepark, fondsenwerver en oorlogsmonument’, vertelt directeur van het themapark Joris van Dijk aan Metro. ‘Die drie functies heeft Madurodam nog steeds.’ De jaarlijkse inkomsten van het park - die soms opliepen tot 1 miljoen euro - gaan naar goede doelen die zich richten op de behoeftes van jongeren. Tot 1964 ging het geld naar de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, daarna is het verspreid onder verschillende projecten en goede doelen voor kinderen, zoals het Jeugdsportfonds, KNCV Tubercolusefonds en Young Impact. Het themapark heeft in 65 jaar tijd al meer dan 32 miljoen euro geschonken aan goede doelen. ‘En we gaan dit jaar richting de 33 miljoen euro’, aldus Van Dijk.
Lees hier het complete verhaal.
NIEUW: DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal. Aanmelden: klik hier
Goede doelen