Liberale gokmarkt slecht voor Belgische goede doelen

29 november 2006

Liberalisering van de nationale gokmarkten in Europa gaat de staatskas honderden miljoen euro's kosten, aldus een nieuw rapport van het instituut London Economics. Ook de goede en maatschappelijke doelen zijn het kind van de rekening wanneer buitenlandse commerciële aanbieders worden toegelaten. In het tot dusver relatief liberale België zien ze de bui al hangen.


De gevolgen van liberalisering liegen er niet om, volgens de onderzoekers. Het marktaandeel van de commerciële loterijen en lotto's gaat ten koste van de staatskas, omdat niet staatsgebonden loterijen direct en indirect (belastingen) minder afdragen aan de staat. De andere verliezers zijn de goede doelen. Omdat de commerciële aanbieders van gokspelen doorgaans niet afdragen aan goede en maatschappelijke doelen kunnen zij hogere winstbedragen uitkeren, wat weer een concurrentievoordeel oplevert. Zo worden ‘maatschappelijke' loterijen langzaam verdrongen.

 


Uiteindelijk zal de gokmarkt als geheel groeien. Met als belangrijk maatschappelijk nevenverschijnsel een toename van het aantal gokverslaafden.

 


In België is verontrust gereageerd op het rapport. De Nationale Loterij zou op jaarbasis 98 miljoen euro minder aan de maatschappelijke en goede doelen kunnen uitkeren heeft London Economics becijferd. Nu wordt nog jaarlijks meer dan 200 miljoen euro aan goede doelen uitgekeerd. De loterij is bovendien verplicht om de staatskas op jaarbasis te spekken met 86 miljoen euro.

 


Tot op dit moment is relatief bescheiden gereageerd op ‘indringers' op de Belgische gokmarkt. Er gingen zelfs stemmen op om de Nationale Loterij haar eigen internetspelletjes op te laten zetten, vanuit de gedachte dat internetaanbieders toch niet in te dammen zijn. In Nederland daarentegen is, met name door de Lotto, agressief gereageerd op buitenlandse aanbieders. Zo werd een zaak tegen Ladbrokes onlangs in hoger beroep gewonnen. De Nationale Loterij lijkt nu ook voor de juridische weg te kiezen. Onlangs is een klacht ingediend tegen Unibet.com, dat met haar internetgokspelletjes de loterij zou schaden. Het Gentse gerecht maakte deze week bekend de zaak te gaan onderzoeken.

 


Het rapport The Case for State Lotteries is donwloadbaar door hier te klikken. Het onderzoek werd in opdracht van de European Lotteries and Toto Association vervaardigd.