KWF Kankerbestrijding wil meeprofiteren van opbrengsten van geneesmiddelen en technieken die met hulp van KWF-subsidies zijn ontwikkeld. Dat maakte de stichting bekend bij de viering van het 65-jarig bestaan. De opbrengsten worden gebruikt voor de financiering van nieuw onderzoek.
Producenten van geneesmiddelen en medische apparaten hoeven nu niet te betalen voor gegevens die afkomstig zijn uit door KWF gesubsidieerd onderzoek. Die tijd is voorbij, zegt directeur Rudolphie. Hij laat zich inspireren door een Engelse zusterorganisatie die vorig jaar meer dan 85 miljoen euro verdiende aan patenten en licenties.
Ondernemende kant tonen
‘We gaan onze ondernemende kant tonen: we willen een deel van de opbrengst’, zegt Rudolphie in het FD. Het KWF heeft volgens hem ‘te vaak een gratis lunch verstrekt’. In de toekomst zal de stichting vooral subsidie toekennen aan onderzoekers die aangeven hoe hun onderzoek kan resulteren in nieuwe medicijnen of nieuwe technieken waar kankerpatiënten baat bij hebben. Afspraken kunnen ook streefcijfers bevatten over het aantal patenten en de licentie-inkomsten die het onderzoek moet opleveren. Bovendien wil KWF Kankerbestrijding in de toekomst actiever zoeken naar partners bij de ontwikkeling van geneesmiddelen en technieken.
Donaties
Rudolphie erkent dat het nieuwe beleid deels is ingegeven door de wens minder afhankelijk te zijn van donaties. Maar de belangrijkste reden voor de koerswijziging is volgens hem dat nu te veel onderzoeksresultaten ongebruikt blijven en niet resulteren in nieuwe medicijnen of technieken voor patiënten. ‘We willen de uitkomsten van onderzoek sneller naar de volgende fase brengen en dus ook sneller bij de patiënt.’
Goede doelen