Nierstichting blij met ontwikkeling kleine kunstnier voor buikspoeling

Karin Gerritsen: 'Het meest ideale zou zijn als de patiënt de kunstnier de hele dag bij zich zou kunnen dragen.'
Karin Gerritsen: 'Het meest ideale zou zijn als de patiënt de kunstnier de hele dag bij zich zou kunnen dragen.'
24 januari 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Het UMC Utrecht gaat met subsidie van de EU een kleine kunstnier ontwikkelen voor patiënten die dialyseren via het buikvlies (peritoneaaldialyse). De Nierstichting werkt al vele jaren samen met het UMC Utrecht aan de ontwikkeling van een draagbare kunstnier voor hemodialysepatiënten. We zijn blij dat dankzij deze subsidie nu ook een toepassing voor buikspoeling nader onderzocht wordt.
 
Het UMC Utrecht, ingenieursbedrijf Nanodialysis en de Nierstichting werkten eerder samen in een Europees samenwerkingsproject gericht op de ontwikkeling van een kunstnier voor hemodialysepatiënten die 24 uur per dag draagbaar is. De doorontwikkeling richting een draagbare kunstnier voor hemodialyse thuis (of onderweg), wordt momenteel gefinancierd door de Nierstichting (met dank aan donateurs, acties en betrokken high-techbedrijven), en drie grote zorgverzekeraars.
 
Dankzij de nieuwe EU-subsidie kan het UMC Utrecht samen met Nanodialysis en de universitaire medische centra van Modena (UNIMORE) en Madrid (IdiPAZ), werken aan een kleine kunstnier voor buikspoeling. Beide innovaties maken gebruik van dezelfde filtertechnologie (sorbentdialyse).
 
Dialyse is slopend
Dialyse houdt je in leven als je nieren niet meer werken, maar het is zwaar. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. En de impact van dialyse op het dagelijks leven van patiënten en hun naasten is groot. Zij moeten hun leven organiseren rond deze behandeling.
 
80% hemodialyse
Van de 6.500 mensen die afhankelijk zijn van dialyse, doet ruim 80% hemodialyse. Bijna allemaal doen ze dat in een ziekenhuis of dialysecentrum (98%). Zij liggen zeker drie keer per week vier uur lang vast aan het grote hemodialyseapparaat, dat wordt aangesloten op de bloedbaan. Daarom ontwikkelt de Nierstichting de draagbare kunstnier: een compact hemodialyseapparaat dat hemodialyse mogelijk maakt buiten het ziekenhuis of dialysecentrum voor hemodialysepatiënten. Jasper Boomker, programmamanager draagbare kunstnier van de Nierstichting: ‘Zo geeft de draagbare kunstnier hemodialysepatiënten die dat willen meer vrijheid. Bovendien kan je met de draagbare kunstnier straks vaker en langer dialyseren, wat minder heftig is voor het lichaam dan een paar keer per week heel lang.’
 
Nu nog te groot
Patiënten die gebruik maken van buikspoeling (peritoneaaldialyse), doen dat doorgaans thuis: vier of vijf keer per dag gedurende 40 minuten. Patiënten laten via een katheter spoelvloeistof in de buikholte lopen en filteren via het buikvlies het bloed. Als de spoelvloeistof verzadigd is, wordt die vervangen. Het voordeel van buikspoeling ten opzichte van hemodialyse, is dat je meer energie en meer vrijheid hebt. Het moet elke dag, maar het kan thuis en zelfs op het werk. Maar buikspoeling is meestal niet langer dan een paar jaar mogelijk, vanwege veranderingen in het buikvlies op lange termijn, en complicaties zoals buikvliesontsteking. De kleine kunstnier voor peritoneaaldialyse moet op termijn deze nadelen gaan wegnemen.
 
Met de subsidie wil UMC Utrecht het prototype ontwikkelen, zodat dit bij patiënten getest kan worden. Dr. Karin Gerritsen, internist-nefroloog en projectcoördinator bij het UMC Utrecht: ‘In eerste instantie willen we 's nachts bij patiënten de kleine kunstnier voor buikspoeling testen, waarbij het apparaat op een nachtkastje naast het bed staat. Het meest ideale zou zijn als de patiënt de kunstnier de hele dag bij zich zou kunnen dragen, maar zover zijn we nog niet; daarvoor is het apparaat nu nog te groot.’