Kerk treft regeling: vrijwilligerswerk aftrekbaar van belasting

24 januari 2007

Opmerkelijk belastingnieuws uit onverwachte hoek. De gereformeerde kerk in Zuidhorn heeft een regeling met de Belastingdienst gesloten. Vrijwilligers die zich inspannen voor de kerk, en hun onkosten niet declareren, worden geacht een gift te hebben verricht die aftrekbaar is van de belasting.


Voorheen moesten vrijwilligers hun onkosten (maximaal 150 uur per maand, of een bedrag tot 4,5 euro per uur) eerst declareren. De kerk betaalde vervolgens uit. Waarna de vrijwilliger in kwestie een gift kon verrichten door het geld terug te storten.



Deze procedure is nu vereenvoudigd. De vrijwilligers vullen nog steeds een declaratieformulier in. Er wordt echter niet meer uitbetaald. Het bedrag dat hiermee gemoeid is, wordt beschouwd als gift en is aldus ook aftrekbaar. Hiervoor gelden wel de gebruikelijke drempels. Er moet meer dan 1% en minder dan 10% worden weggeschonken.



Een woordvoerder van de belastingdienst spreekt in het Reformatorisch Dagblad over een unieke constructie. Belastingdeskundige Sabine de Wijkerslooth van PriceWaterhouseCoopers twijfelt daaraan. "Als het om onkosten gaat, was het al zo dat vrijwilligers de onkosten die zij hadden kunnen declaren kunnen aftrekken. Dat moet dan wel worden bewezen. Een declaratieformulier is daarvoor niet eens nodig. Hierover bestaat ook jurisprudentie. De zaken liggen anders wanneer een uurbedrag wordt gerekend, hetgeen vrij ongebruikelijk is. Ik kan me voorstellen dat het interessant kan zijn voor potentiele vrijwilligers om voor ieder uur dat zij zichzelf beschikbaar stellen een bedrag te mogen aftrekken."



Of andere kerken ook gebruik mogen maken van de regeling met de Belastingdienst is niet bekend.