Stichting DierenLot doet een dringend beroep op provincie Groningen: Jacht op zwerfkatten lost het probleem niet op.
Op 19 september sprak Stichting DierenLot de Statenleden van de provincie Groningen toe over de plannen van de provincie om de jacht op zwerfkatten te openen. Er zijn namelijk alternatieve oplossingen voor het zwerfkattenprobleem.
Het is allang gebleken dat het afschieten van katten geen oplossing is, want door de ontstane lege plekken in een kattenkolonie komen andere katten om deze plaatsen op te vullen. Bovendien: hoe zie je aan de buitenkant of een kat een eigenaar heeft of niet? De jacht op katten moet wat Stichting DierenLot betreft landelijk verboden worden.
Zolang het verplicht chippen en registeren van katten op landelijk niveau nog niet goed geregeld is, kunnen we veel dierenleed voorkomen door zwerfkatten te vangen, te neutraliseren en indien mogelijk bij een nieuwe baas te plaatsen of anders weer terug te zetten. Het is al in de praktijk bewezen dat deze methode werkt. Meer dan 50% van de bijna 3.500 in 2017 gevangen zwerfkatten hebben een nieuw baasje gekregen of zijn herenigd met hun eigenaar.
Stichting DierenLot begrijpt daarnaast niet waarom de politiek niet het voorbeeld volgt van onze Zuiderburen: in Vlaanderen is de jacht op katten al verboden sinds 2010 en in Wallonië sinds 2015. Daarnaast is het sinds 2017 verplicht om in België je kat te laten chippen en sinds 1 april 2018 is het in Vlaanderen ook verplicht om je kat te laten steriliseren of te castreren. Sindsdien komen 30 procent minder zwerfkatten in het asiel terecht en 40 procent minder zwerfkatten worden geëuthanaseerd.
Stichting DierenLot vindt het zorgelijk dat er steeds meer afstand wordt genomen van de in 2013 aangenomen motie van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer voor een algeheel verbod op afschieten van zwerfkatten. De Staatssecretaris heeft destijds de regulatie hiervan op provinciaal en gemeentelijk niveau neergelegd. Stichting DierenLot kan zich niet voorstellen dat het de bedoeling is dat hier in toenemende mate van afgeweken wordt. Inmiddels hebben ook Tweede Kamerleden van D66 en de Partij voor de Dieren hierover vragen gesteld aan Minister Schouten.
Organisatienieuws