Interview: Paul Hoebink

13 maart 2008
Nieuws | | Personalia

Sinds 1 maart bekleedt Prof. dr. Paul Hoebink de door Hivos en Oxfam Novib gefinancierde bijzondere leerstoel Ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hoebink zal zich de komende jaren onder andere gaan verdiepen in particuliere ontwikkelingsprojecten. FM vroeg de hoogleraar naar de hoed en de rand. "Ik hecht er veel waarde om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar beleidsmakers en het grote publiek."


Een bijzondere leerstoel Ontwikkelingssamenwerking: wat is daarvan de meerwaarde?

 


Hoebink: "Hivos en Oxfam Nobib willen met de bijzondere leerstoel het onderzoek en onderwijs op het gebied van ontwikkelingssamenwerking stimuleren, en het maatschappelijke debat stimuleren. Een leerstoel op dit terrein bestond nog niet, terwijl de materie in maatschappelijke zin toch zeer relevant is. Ontwikkelingssamenwerking houdt duizenden Nederlanders bezig. Ik hoop de komende jaren een aantal projecten van de grond te tillen die in het bijzonder raken aan het werkterrein van particuliere ontwikkelingsorganisaties aangaan. Het centrum waar ik werk, het Centrum voor Internationale Ontwikkelingsvraagstukken Nijmegen (CIDIN) van de Radboud Universiteit, heeft op dit terrein de afgelopen jaren een goede naam opgebouwd."


Op welke onderwerpen gaat u zich richten en wat is het beoogde resultaat van uw activiteiten?

 


Hoebink: "Ik zal me onder andere gaan verdiepen in de wijze waarop particuliere ontwikkelingsorganisaties gesubsidieerd worden. Die is in de ons omringende Europese landen nogal verschillend. Voor- en nadelen van de verschillende subsidiesystemen kunnen dan op een rijtje worden gezet. Natuurlijk is het de bedoeling dat dit de komende jaren uitmondt in een aantal wetenschappelijke publicaties. Maar ik hecht er veel waarde aan dat de nieuwe wetenschappelijke inzichten ook vertaald worden naar beleidsmakers en naar het grote publiek, bijvoorbeeld in de vorm van beleidsaanbevelingen ('policy briefs') en krantenartikelen."

 


Financieren Hivos en Oxfam Novib de leerstoel voor een beperkte vooraf vastgelegde periode?

 


Hoebink: "HIVOS en OxgamNovib financieren in eerste instantie voor een periode van drie jaar. Bij gebleken succes is er de intentie om ook langer door te gaan. Dat heeft natuurlijk mijn voorkeur: dit onderzoek is gebaat bij een wat langere looptijd. De organisaties financieren met name het onderzoek dat onder de leerstoel wordt gedaan. Daarbij bijvoorbeeld aan de organisatiekosten van een drietal internationale seminars die we zullen organiseren, waarbij wij onderzoekers uit verschillende landen vragen om met onderzoekspapers te komen."