Donaties bij filantropische instellingen stagneerden vorig jaar door de economische recessie, maar de inkomsten uit erfenissen bleven met 10,6 procent wel flink stijgen. Dankzij deze hogere nalatenschappen stegen de totale inkomsten van veertig grote goede doelen met 1,8 procent naar 840 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de opbrengst uit de eigen fondsenwerving van veertig grote goede doelen.
KWF Kankerbestrijding haalde vorig jaar 136 miljoen euro op, waarvan 39 miljoen euro uit erfenissen. Ook het Leger des Heils (20 miljoen euro) en de Zonnebloem (14 miljoen euro) kregen in 2013 veel geld binnen uit nalatenschappen. De inkomsten daaruit zijn de laatste tien jaar gestaag aan het stijgen. Erfenissen maken nu ruwweg een kwart uit van de opbrengst van goede doelen, schrijft De Volkskrant.
Flinke schommelingen
De inkomsten uit nalatenschappen vertonen bij individuele goede doelen wel flinke schommelingen. Het ene jaar ontvangt een instelling een grote erfenis, het jaar erna dalen de inkomsten dan weer. De Zonnebloem en het Leger Des Heils ontvingen in 2013 zo'n groot bedrag; de Zonnebloem kreeg een nalatenschap van 12 miljoen euro. Unicef en SOS-Kinderdorpen ontvingen juist in 2012 een flinke erfenis, waardoor hun inkomsten in 2013 weer daalden. SOS-Kinderdorpen kreeg twee jaar geleden twee keer een nalatenschap van een miljoen euro. Amnesty International zag het aantal leden vorig jaar met tienduizend dalen tot 255 duizend, maar dat werd gecompenseerd door een nalatenschap van zeven ton afgelopen december.
De waarde van nalatenschappen beweegt ook mee met de koersen op de effectenbeurs. De stijgende koersen van aandelen is een belangrijke aanjager van de hogere inkomsten uit erfenissen in 2013.
Klik hier voor het redactionele commentaar op dit artikel van Charles Groenhuijsen en Edwin Venema.
(Bron: De Volkskrant)
Nalaten