Nederlandse universiteitsfondsen zijn geneigd op eigen houtje te opereren. Bij het bepalen van hun speerpunten kijken ze amper naar het beleid van het college van bestuur. In Rotterdam pakken ze het anders aan om ‘de groei en bloei van Erasmus te bevorderen’. Onder voorzitterschap van Michiel Muller houden het universiteitsfonds en het academische bestuur wél dezelfde koers aan.
In 2017 kondigde Muller aan dat het Erasmus Trustfonds samen met de universiteit een nieuw vermogensfonds had opgezet. In 2025 moet er 100 miljoen euro in deze private pot zitten. Dit steunfonds, dat moet uitgroeien tot het grootste universiteitsfonds van ons land, had toen al 26 miljoen euro opgehaald. Per 1 november 2021 staat de teller op maar liefst 51 miljoen euro. Goed op weg, dus. En dan te bedenken dat velen in het begin sceptisch waren.
‘In Nederland werd lang gedacht: mensen geven niet aan een universiteit. Tot een vertegenwoordiger van het endowment fund van Oxford University tegen me zei: mensen geven niet, want het wordt ze nooit gevraagd. Dat was voor mij een eyeopener. Daarmee zijn we aan de slag gegaan’, zegt Muller. Anderhalf jaar lang werden bemiddelde alumni en Rotterdamse notabelen en families benaderd met de vraag of ze een deel van hun vermogen in een vermogensfonds van de universiteit wilden stoppen. Door deze inspanningen kwamen de eerste miljoenen binnen. Tot op de dag van vandaag gaat die stroom door – zelfs in coronajaar 2020 kwam er nog ruim 2 miljoen euro binnen. Om potentiële gevers over de streep te trekken, leggen Muller en zijn team helder uit waar de universiteit geld voor nodig heeft. Daarbij zetten ze als troef de Erasmus Initiatives in, de vier maatschappelijke onderzoeksthema’s waar de universiteit zich de komende tijd op richt, en die ook in het beleid van het Erasmus Trust Fond centraal staan. Smarter Choices for Better Health is zo’n speerpunt, net als Vital Cities and Citizen.
Om nóg concreter te maken waar donateurs hun geld aan kunnen schenken, zijn er ook geregeld ontmoetingen tussen hoogleraren en de achterban, zoals de ‘oploopjes’ waarbij professoren hun onderzoek presenteren, op zoek naar een match tussen wetenschapper en donor.
Volgens de voormalige directeur van het fonds, Margot van Sluis, is het miljoenenplan typerend voor Muller. 'Hij heeft een Rotterdamse mentaliteit: altijd laten zien dat iets wél kan. Je kunt bij hem aankloppen met wilde plannen, en dan zal hij er altijd nog een schepje bovenop doen.' Ongetwijfeld draagt de can-do-mentaliteit van boegbeeld Muller in combinatie met zijn trackrecord als serial entrepreneur – Picnic, Tango – bij aan de aantrekkingskracht van het fonds.
Kom ook naar Civil Power! Meld je hier aan.
Klik hier voor het volledige programma.
DDB100