Grote verschillen geefbereidheid Amerikanen

Grote verschillen geefbereidheid Amerikanen
Grote verschillen geefbereidheid Amerikanen
21 augustus 2012
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

De gulheid van Amerikanen is verdeeld, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Chronicle of Philanthropy. Niet alleen verschilt de geefbereidheid per staat, ook per stad en zelfs postcode zijn verschillen te zien.

Huishoudens uit staten als Utah en Mississippi geven meer dan zeven procent van hun inkomen aan goede doelenorganisaties, terwijl dat in Massachusetts en drie andere staten in New England minder is dan drie procent. Hetzelfde geldt voor de vijftig grootste stedelijke gebieden. Inwoners van Salt Lake City, Memphis en Birmingham geven minimaal zeven procent van hun inkomen, terwijl die in Boston en Providence minder dan drie procent doneren aan goede doelen. De reden: de kosten van levensonderhoud.

Rijken niet het gulst
Uit het onderzoek bleek ook dat de rijken niet het meest vrijgevig zijn. Amerikanen met middeninkomens geven relatief gezien veel meer. Bovendien geven rijken die in wijken wonen met andere bemiddelde mensen ook nog eens minder dan rijken die wonen in een meer economisch diverse omgeving.

Republikeinen geven meer
De zogenaamde rode staten (waar voornamelijk op republikeinen gestemd wordt) zijn guller dan de blauwe staten (democraten). De acht staten waar het hoogste percentage van het inkomen werd gedoneerd, stemden op John McCain in 2008. De zeven staten onderaan de lijst kozen voor Barack Obama.

Belastingvoordeel speelt grote rol
Ook belastingvoordeel speelt een grote rol. In staten waar het doneren aan goede doelenorganisaties wordt gestimuleerd door aftrekmogelijkheden, wordt ook meer gegeven. Het onderzoek keek ook naar religie. Diep religieuze staten geven in verhouding meer.

“Noodzaak giften groter dan ooit”
“Er is een storm onderweg”, concludeert Bruce Katz (foto), vice-president van Brookings Institution en expert op het gebied van Amerikaanse steden. “Maar welke plaatsen zijn voorbereid?” Katz vindt dat lokale overheden goed na moeten denken over hoe ze doneren kunnen stimuleren. “We hebben geen sociale ondersteuning meer zoals in het verleden. De noodzaak van individuele giften is groter dan ooit.”