Er is een stroming in het ontwikkelingsveld die helemaal niet zo happig is op multinationals. Deze grote bedrijven zijn immers mede schuldig aan de uitbuiting van arbeiders in de derde wereld en hebben in sommige contreien bijgedragen aan de aantasting van het milieu. Er lijkt echter een kentering op te treden in het denken over het bedrijfsleven. Zo liet Oxfam Novib enkele dagen terug via een landelijk dagblad weten zich "Te beraden of we willen toetreden tot de NL Chapter van Global Compact."
Cordaid is al een samenwerking aangegaan met een van de vier grootbedrijven, ABN Amro. De bank gaat samen met Cordaid op bredere schaal de verstrekking van micro kredieten faciliteren. De op Christelijke leest geschoeide medefinancieringsorganisatie ICCO wil wel meedoen met het viertal, maar dan moet armoedebestrijding opgenomen worden in de kern van de bedrijfsvoering. Er zou geen gebruik meer mogen worden gemaakt van leveranciers die een loopje nemen met primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. De deur staat dus op een kier.
Onvoorwaardelijk enthousiast zijn de hulporganisaties nog niet. Maar de tijd van categorische afwijzing van samenwerking met partijen die opereren vanuit een winstoogmerk is voorbij. Wellicht dat er na het eerste schaap over de dam meerdere volgen?
Organisatienieuws
Grootbedrijf tegen armoede
20 juli 2006
Nieuws | DDB - gastauteur | Organisatienieuws
VN secretaris generaal Kofi Annan is de bedenker van Global Compact, een mondiaal netwerk van bedrijven dat bij moet gaan dragen aan duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. ABN Amro, Shell, Unilever en TNT initiëerden onlangs een Nederlandse tak van Global Compact. Ontwikkelingsorganisaties zoeken voorzichtig toenadering tot het viertal.