Goede doelentestament ingehaald door de realiteit

15 maart 2006

Het fiscale regime ten aanzien van goede doelen is per 1 januari 2006 sterk gewijzigd. De bij testament geschonken maximumbedragen die waren vrijgesteld van successie- en schenkingsrecht zijn betekenisloos geworden. Ook het ‘tussenschuiven’ van een goed doel om de belastingafdracht te beperken is niet meer mogelijk.

In Notariaat Magazine werden de fiscale gevolgen van de wijzigingen voor het nalaten aan goede doelen onlangs nog eens besproken. Twee belangrijke punten werden in het artikel behandeld. Het eerste punt betreft de beperkte vrijstellingen. Nu deze zijn vervallen kan de afwikkeling van testamenten die zijn opgesteld onder het oude regime complicaties opleveren. Dit kan namelijk betekenen dat het testament moet worden uitgelegd. Als de belanghebbenden niet tot overeenstemming komen met betrekking tot deze uitleg, kan het nodig zijn om de rechter in te schakelen. Met alle tijdverlies – ook voor het betrokken goede doel – vandien.

Een andere populaire constructie in het goede doelentestament oude stijl was die waarin een goed doel als erfgenaam in het testament werd opgenomen, onder de verplichting om de nalatenschap uiteindelijk geheel vrij van recht uit te keren aan de uiteindelijk begunstigde, bijvoorbeeld een familielid van de erflater. Door dit tussenschuiven kon flink wat belasting worden bespaard. In de nieuwe belastingrealiteit van staatssecretaris Wijn is dit niet meer mogelijk. Het is dus maar de vraag of de erflater in kwestie nog steeds happig zal zijn om zijn geld na te laten aan het goede doel.

Notariaat Magazine adviseert notarissen hun cliënten te wijzen op de twee belangrijke relevante wijzigingen en aan te sporen het testament aan te passen.