De crisis in 2008 zorgde voor miljoenen verlies, ook voor goede doelenorganisaties. De beurs werd daarom jarenlang gemeden en organisaties stapten over op obligaties en spaarrekeningen. Nu die niet veel meer opleveren, zien we weer een terugkeer naar de aandelenmarkt, zo schrijft het Financieel Dagblad. Sommige organisaties zijn zelfs al bijna terug op het niveau van voor de crisis.
Voor 2007 belegden goede doelen volop in aandelen. Toen kwam de crisis, met het faillissement van Lehman Brothers als beeldbepalend moment. KWF Kankerbestrijding besloot al in 2007 volledig uit aandelen te stappen, maar heroverweegt op dit moment de beleggingsportefeuille. Het Leger des Heils stapte na het failliet van Lehman Brothers ook helemaal uit aandelen, maar investeert ondertussen weer 25 procent van zijn beleggingskapitaal op de aandelenbeurs. Daarmee is de organisatie weer terug op het niveau van voor de crisis. Het Oranje Fonds verkocht in 2014 zelfs driekwart van de obligatieportefeuille en is inmiddels ook weer bijna op het pre-crisisniveau van veertig procent. Natuurmonumenten is iets voorzichtiger en blijft in obligaties een veilige belegging voor vermogensbehoud zien. Toch mogen obligaties nu vrijelijk worden verhandeld en is de aandelenportefeuille is verhoogd van 20% naar 25%.
In 2014 waren er 93 Nederlandse goede doelen met beleggingen volgens het Centraal Bureau Fondsenwerving. Vaak gaat het om geringe bedragen, maar enkele charitatieve instellingen gebruiken hun rendement op beleggingen om projecten met een langere looptijd te financieren. De grootste 'beleggers' zijn het Leger des Heils, het Oranje Fonds, Natuurmonumenten en KWF Kankerbestrijding. Eind 2015 was dat kwartet goed voor ruim een half miljard euro belegd vermogen.
(Bron: Het Financieele Dagblad)
Governance & Finance