Wandelen in de Nederlandse natuur is voor veel mensen een leuke manier om te bewegen, om tot rust te komen en te genieten van vrije tijd. Nederland heeft dan ook veel mooie natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en verblijven. Deze herbergen naast mooi natuur ook andere bezienswaardigheden zoals kastelen, watertorens, theehuisjes, (oude) boerderijen, schaapskooien en speelnatuur.
Deze bezienswaardigheden zijn voor veel mensen de reden voor een bezoekje. Naast de wandeling door het gebied, bezoeken ze een kasteeltje en drinken ze er een kop koffie of thee en eten ze appeltaartje.
De boswachter
Veel natuurgebieden in Nederland hebben een boswachter. De boswachter waakt over de natuur, maar is ook een voorlichter. Een boswachter kent als geen ander het gebied: Hij of zij weet precies welke bomen en planten er groeien, welke meertjes en beekjes er te vinden. En welke dieren er wonen. Als gastheer of -vrouw van het natuurgebied kan de boswachter mooie verhalen vertellen en rondleidingen geven.
Een rondleiding van een boswachter maakt een wandelingen in een gebied veel leuker. Door de informatie die de boswachter deelt komt het gebied tot leven. Verhalen over de flora en fauna, de geschiedenis, speciale gebeurtenissen die er in het verleden hebben afgespeeld en verhalen over bijzondere plekjes voegen veel meer beleving toe.
Waar je zonder het verhaal van de boswachter zomaar langs dat ene speciale plekje zou voorbij zijn gelopen, blijf je nu vol verwondering staan. Het verhaal neemt je mee in je fantasie en je verbeeldt in je hoofd wat er op dat plekje in het verleden allemaal heeft afgespeeld.
Staringkoepel
De Staringkoepel is een monument in de buurt van Lochem en Zutphen. Het monument staat midden in de mooie natuur van de provincie Gelderland.
De Staringkoepel is een theehuisje dat halverwege de 19e eeuw werd gebouwd in opdracht van Constantia Ernestine Theodora Staring (1819-1893), dochter van de dichter Anthony Christiaan Winand Staring (1767-1840), die in 1844 eigenaresse was geworden van 't Draafsel.
Het bouwwerk is gemaakt van de restanten van "Huize 't Draafsel", dat nabij deze plek heeft gestaan. Na het overlijden van Constantia werd de koepel door haar broer verkocht aan drie broers Velhorst. Daarna ging het steeds door vererving over totdat in 1929 jhr. mr.
Toon Martens van Sevenhoven (1880-1952) het kocht en het toevoegde aan het landgoed de Velhorst. In de loop van de 20e eeuw verpauperde het bouwwerk. De broer en erfgenaam van Martens, jhr.
Constant Martens (1880-1972), liet bij testament Velhorst met de koepel na aan de vereniging Natuurmonumenten; zij heeft de koepel, die bereikbaar is via een voetveer over de Berkel, in het begin van de 21e eeuw laten restaureren. *bron: wikipedia
Het verhaal van de Staringkoepel
Iedereen kan de Staringkoepel bezoeken. De Staringkoepel is gratis toegankelijk voor iedereen en de natuur rondom het theehuisje is prachtig. Na een wandeling van ongeveer een kilometer langs de Berkel kom je uit bij een voetveer. Door aan een kabel te trekken, vaar je met het pondje over de Berkel naar de overkant. Daar aangekomen kun je rond de Staringkoepel wandelen en genieten van de mooie natuur en het theehuisje.
Wanneer de boswachter aanwezig is, vertelt hij over de historie van het gebied en de Staringkoepel. Deze verhalen maken het bezoek nog meer de moeite waard. Maar de boswachter is niet altijd aanwezig om de verhalen te vertellen.
Natuurmonumenten
Natuurmonumenten biedt bezoekers van een aantal van haar natuurgebieden de mogelijk verhalen te luisteren tijdens hun bezoek via de mobiele telefoon. Het mobiele luisterverhaal wordt hierbij verteld door de boswachter van het gebied. Net alsof hij of zij er is.
De magie van de QR-code
Natuurmonumenten gebruikt QR-codes om bezoekers verhalen te vertellen over de locatie. Door de code te scannen wordt informatie over die specifieke locatie beschikbaar gesteld zonder dat bezoekers daarnaar hoeven te zoeken. Hoe gebruiksvriendelijk is dat!
De QR-code vervangt de boswachter natuurlijk nooit. Luisteren naar het verhaal rechtstreeks uit de mond van de boswachter is natuurlijk het leukste. Maar de boswachter is niet ieder moment van de dag beschikbaar. De QR-code is dat wel. De QR-code biedt daarmee iedere afzonderlijke bezoeker de mogelijkheid een virtuele rondleiding te krijgen van de boswachter.
Naast de toegevoegde waarde van de QR-code voor bezoekers, biedt het gebruik van de QR-codes Natuurmonumenten ook veel voordelen. Zo krijgt Natuurmonumenten beter inzicht in het aantal bezoeken en de bezoekers van haar locaties. Daarnaast kan Natuurmonumenten bezoekers na het beluisteren van de verhalen, vragen om de betreffende locatie te steunen met een donatie of om lid te worden van Natuurmonumenten. En met deze steun kan Natuurmonumenten haar werk voortzetten en ervoor zorgen dat nog veel meer mensen kunnen genieten van de mooie natuur in Nederland.
Organisatienieuws
(Partner content)