LET OP: Vanwege de nieuwe coronamaatregelen hebben we helaas moeten besluiten om Civil Power te annuleren op 18 november en te verplaatsen naar voorjaar 2022. De nieuwe datum wordt spoedig gecommuniceerd.
Op donderdag 18 november wordt voor de zevende keer op rij de ranglijst van meest invloedrijke kandidaten in de wereld van doneren en sociaal investeren bekend gemaakt. Winnaars als Joop en Janine van den Ende, Prinses Laurentien en Tom Oostrom gingen de nieuwe nummer 1, Marc van den Tweel, de afgelopen jaren voor. In de lijst, nauwkeurig samengesteld door een vakjury, zijn dit jaar zowel oude bekenden als nieuwe gezichten te vinden. Maar hoe kom je eigenlijk in die lijst terecht en wat zijn de voorwaarden? Een aantal feiten op een rij.
De lijst
Aan het publiceren van de Dikke Blauwe 100 gaat heel wat rangschik- en speurwerk vooraf. De uiteindelijke lijst wordt opgebouwd uit een brutolijst met genomineerden en kandidaten van zo’n 500 personen, onderverdeeld in een aantal categorieën. Bedrijfsfondsen, goede doelen, social enterprises, ambassadeurs; noem maar op. Nieuw dit jaar is de Oeuvre Prijs. Volgens de organisatie Walburg Pers is de DDB100 ‘nadrukkelijk geen lijst met grootste filantropen’, al kunnen die er natuurlijk wel tussen staan. De lijst is bedoeld om mensen in beeld te brengen, die op een of andere manier maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van zichzelf of anderen), tijd of ideeën. Deze influencers vervullen daarmee een voorbeeldfunctie voor anderen, die ook met private initiatieven of door bestuurlijke invloed een bijdrage leveren aan het algemeen nut. Kortom: een podium en ode aan de verschilmakers in de filantropie.
Criteria
Tijdens het samenstellen van de lijst wordt er gelet op drie belangrijke wegingscriteria, namelijk: de gerichtheid op en het realiseren van maatschappelijk impact, het innovatief vermogen en bereidheid tot kennisdeling. Daarbij wordt benadrukt dat de lijst een ‘appels en perenlijst’ is, waarbij alle eerder verdeelde categorieën bij elkaar komen. Het mag dan volgens de organisatie ook duidelijk zijn dat de DDB100 ‘geen wetenschappelijk exercitie’ is. Posities zijn per definitie discutabel en dat is precies hoe het bedoeld is; het belangrijkste is dat de personen op de lijst een symboolfunctie vervullen. Echter moet de volgorde in algemene zin wel verdedigbaar zijn en een interne logica bevatten. En dat allemaal in de wetenschap dat het onmogelijk is voor elke jury om álle kandidaten in het brede spectrum van goed doen voldoende op de radar te hebben en dus te kunnen beoordelen.
Jury
De jury bestond dit jaar uit de winnaars van de vorige drie edities; Adriana Esmeijer (voormalig directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Tom Oostrom (directeur Nierstichting) en Michael Rutgers (directeur Longfonds). Ook Marjolein van Asdonck (hoofdredacteur De Dikke Blauwe) was deel van het selectieproces.
De juryleden opereren op individuele basis en op eigen gezag, zonder last van ruggenspraak.
Zij krijgen voor hun werk geen geldelijke vergoeding.
Uitsluiting
Voor een eerlijke samenstelling van de lijst zijn een aantal personen uitgesloten van deelname; de juryleden en personen die zijn opgenomen in de hors categorie van voorgaande winnaars, alle vaste medewerkers van Walburg Pers en columnist ir. Han A. Schuringa (voor het leven en op eigen verzoek).
Bronnen
Voor de samenstelling van de brutolijst put het team van DDB100 uit verschillende bronnen; de nominaties van de juryleden, de meest recente DDB100-lijst, de meest recente brutolijst, nominaties en voordrachten van de DDB-Experts en –columnisten en nominaties van lezers van De Dikke Blauwe via het online stemformulier op de DDB-website. Daar werden dit jaar in totaal 53 mensen genomineerd. Degene met de meeste online stemmen was Frank Aalderinks, die maar liefst 25 keer werd genomineerd. Ook is er de mogelijkheid om jezelf te nomineren: daar werd dit jaar maar één keer bescheiden gebruik van gemaakt.
Weten wie er dit jaar allemaal op de lijst staan? Kom naar Civil Power!
De lijst wordt tevens gepubliceerd in het Dikke Blauwe Magazine dat uitkomt in december 2021.
Klik hier voor het volledige programma.
Lees hier het grote interview met de winnaar van vorig jaar: Michael Rutgers (Longfonds).
Wist u dat?
In de DDB100 van 2021 staan 52 mannen en 55 vrouwen, doordat er 7 gedeelde plekken benoemd zijn. De lijst bevat 37 goede doelen organisaties, 19 vermogensfondsen, 8 kandidaten actief in de wetenschap, 7 social enterprises, 7 koepels, 7 Civil Pressing, 2 diensverleners, 2 bedrijfsfondsen, 1 ambassadeur en 1 loterij.
DDB100