Het is geen usance in Nederland dat grote gevers uitgebreid over hun filantropische activiteiten vertellen. Toch is dat belangrijk vanuit oogpunt van het goede voorbeeld geven: het stimuleert andere vermogenden ook een deel van hun vermogen een maatschappelijke bestemming te geven. In de nieuwe jaargids De Dikke Blauwe3 interviewde hoofdredacteur Edwin Venema drie 'major donors'. Het ging in die gesprekken niet over geld, maar wel over wat je met geld kunt doen.
De Dikke Blauwe3 bevat drie interviews met major donors die precies illustreren wat DDB-hoofdredacteur 'Tax & Legal' Ineke Koele aanduidt met 'betekenis geven aan je vermogen'. Deze grootgevers vertellen openlijk over hun motieven om te geven en te investeren, maar vooral over hoe dit hun leven heeft verrijkt. Dit dubbelsnijdende zwaard - rijker worden door weg te geven en te investeren - is de rode draad in de vraaggesprekken met Ruud Bakhuizen, Bart Hartman en Carin Beumer.
Morele transparantie
De geïnterviewden hebben allen gemeen dat zij hun entrepreneurstalenten volledig hebben benut in hun bijdragen aan de samenleving. Ze stemden in met publicatie, omdat zij graag aan andere potentiële major donors willen vertellen wat hen drijft. Het is een vorm van morele transparantie, waardoor zij met verve de voorbeeldfunctie vervullen die De Dikke Blauwe zo belangrijk vindt.
Wilt u de drie interviews - voorzien van prachtige fotoportretten - lezen? Bestel dan De Dikke Blauwe3: klik hier.
De Dikke Blauwe