Drie keer niks

Venema&Groenhuijsen: Het gras bij de buren is in elk geval niet groener. Maar wat krom is, is echt niet recht.
Venema&Groenhuijsen: Het gras bij de buren is in elk geval niet groener. Maar wat krom is, is echt niet recht.
20 augustus 2015
Opinie | | Politiek en overheid

1.Niks terugtredende overheid
Wat blijft er over van het idee dat de overheid zich als financier van het maatschappelijk middenveld massaal terugtrekt? Het laatste Goede Doelen Rapport van koepel VFI is alweer in een la verdwenen, maar laat er geen misverstand over bestaan. Uit een rapportage van bijna 100 (middel)grote goede doelen blijkt dat gemiddeld 40 procent van hun inkomsten door eigen fondsenwerving wordt gegenereerd en bijna evenveel (!) – 38 procent - uit subsidies. Andere inkomsten komen onder meer uit 'acties derden' waaronder opbrengsten uit goede doelenloterijen. Van elke euro komt dus bijna veertig cent uit Den Haag en twintig cent van Boudewijn Poelmann… Je vraagt je af waarom de ‘kosten fondsenwerving’ bij veel goede doelen stijgen.

2.Niks groener gras
Goede doelen liggen de laatste jaren meer onder het vergrootglas van media, politiek en publiek. Het ene schandaaltje is nog niet voorbij of het volgende dient zich weer aan. Wie mocht denken dat dat een typisch Nederlandse ontwikkeling is, moet maar eens kijken hoe in de Angelsaksische wereld wordt bericht over fondsen en fondsenbestuurders die een scheve schaats rijden. Op sites als Chronicle of Philanthropy (VS) en Third Sector (VK) staan bijna dagelijks berichten over onderzoeken naar mogelijk misbruik van publieksgeld. Dat is voer voor zowel cynici als optimisten. De ene groep zal zeggen dat goed geld slechte mensen aantrekt. De andere dat het een wonder is dat van zulke majeure goedgeldstromen (VS: €327 miljard in 2014) percentueel nauwelijks misbruik wordt gemaakt. Het gras bij de buren is in elk geval niet groener. Maar wat krom is, is echt niet recht.

3.Niks wachten
De maatschappelijke stage is politiek dood. Het is tegenwoordig aan de scholen om hun leerlingen de les van leven te geven door middel van minimaal 30 uur vrijwilligerswerk in de samenleving. En die scholen hebben al zoveel op hun bordje liggen. Zou het dan niet geweldig zijn dat zij ook juist van de stagebieders hulp krijgen? Met gerichte programma’s en goede begeleiding? Hoe actief bent u als charitatief fonds om de vrijwilligers, donateurs en bestuurders van de toekomst een kijkje in uw keuken te laten nemen? Help die scholen en vergeet Den Haag.