AMSTERDAM (24 november) - Stichting Pink Ribbon ligt zwaar onder vuur. De organisatie zou maar een fractie van het opgehaalde geld aan onderzoek hebben besteed. Daarnaast krijgt de stichting veel kritiek op het glanzend roze imago. Zelfs van eigen donateurs en partners, die nog niet overtuigd lijken door de respons van Pink Ribbon, getuige de reacties onder het blog van de stichting. KWF en A Sister's Hope zegden de samenwerking op.
Stichting Pink Ribbon haalde de afgelopen jaren zo'n zestien miljoen euro op door verkoop van roze accessoires, het Pink Ribbon Magazine, het gala en particuliere acties. Nieuwsuur meldde in de uitzending van 16 november jongstleden dat daarvan in 2008 slechts € 288.000,- aan onderzoek is besteed. In 2009 en 2010 werd zelfs helemaal geen geld uitgegeven aan onderzoek, terwijl de doelstelling van Pink Ribbon is vijftien procent van haar inkomsten aan onderzoek te besteden. Nu is dat slechts 1,8 procent.
Niet ingezameld door Pink Ribbon
Uit de jaarverslagen blijkt dat er drie miljoen euro aan onderzoek is besteed. Maar dat geld werd niet ingezameld door Pink Ribbon. Die fondsen kwamen van KWF en A Sister's Hope, op voorwaarde dat het aan wetenschappelijk onderzoek werd besteed. Deze organisaties hebben de samenwerking met Pink Ribbon inmiddels stopgezet en geven geen geld meer aan Pink Ribbon.
"Verdeling anders organiseren"
"Nu deze twee organisaties zich hebben teruggetrokken, gaan wij de verdeling van middelen anders organiseren", zegt hoogleraar oncologie Elsken van der Wall, voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van Pink Ribbon in de Volkskrant. "Inmiddels is al heel wat bereikt met bewustwording. Ik kan me voorstellen dat we minder geld daaraan gaan besteden om meer geld voor wetenschappelijk onderzoek te reserveren. In 2012 moet 33 procent van wat we binnenhalen, naar wetenschappelijk onderzoek gaan."
Buffer van zeven miljoen
Ook bleek dat Pink Ribbon een aardige buffer heeft. Op de bankrekening staat een reserve van zo'n zeven miljoen euro. Dat is volgens Van der Wall bestemd voor grote initiatieven. "De deadline voor het indienen van projectvoorstellen is dinsdag verstreken. 1 december beslissen we waar het geld heen gaat. Dat zullen projecten zijn die zich richten op de kwaliteit van leven van vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad en op de vroege opsporing van borstkanker bij vrouwen met een hoger risico", aldus Van der Wall.
Reacties op verklaring vooral negatief
Pink Ribbon reageerde nogal mat en defensief op de uitzending. "Wij zijn er met name op gericht om de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten te verbeteren", zegt directeur Stan de Klerk-Waller. Op de vraag of de stichting er dus niet is voor wetenschappelijk onderzoek zegt ze: "Dat doet het KWF. Daar vullen we elkaar heel goed in aan." De stichting hoopte duidelijkheid te verschaffen met het plaatsen van een blog. De reacties daarop geven aan dat de meeste donateurs nog niet overtuigd zijn.
Goede doelen