Donateurs krijgen vinger in de pap bij Reumafonds

8 juni 2006
Nieuws | | Goede doelen

Het Reumafonds heeft een primeur. Dankzij een wijziging in de bestuursstructuur is de Algemene Ledenvergadering nu het hoogste besluitvormingsorgaan geworden, en in die ALV hebben donateurs en vrijwilligers 25% van de stemmen toebedeeld gekregen. Een voor de charitatieve sector uniek ‘democratisch experiment'.


De bestuurlijke wijzigingen zijn volgens het Reumafonds een "keuze van deze tijd". Want juist in een tijd waarin transparantie en gelden die al dan niet aan de strijkstok zouden blijven hangen hot issues zijn, is er meer behoefte aan invloed op het beleid van donateurs. Door de nieuwe constructie hoopt het Reumafonds dat donateurs en vrijwilligers, die zijn verenigd in de Vrienden van het Reumafonds, meer sturing kunnen uitoefenen met betrekking tot het meerjarenbeleid. Eigenlijk zouden alle fondsen een dergelijke constructie moeten nastreven, aldus woordvoerder Nico de Leeuw.

 


In de nieuwe structuur hebben vrijwilligers en donateurs samen 25% van de stemmen. De behandelaars en de patiëntorganisaties zitten echter samen op 75% van de stemmen in de ALV. De vraag is dus in hoeverre de gepredikte invloed van de donateurs substantieel is. Wat het Reumafonds betreft is dat een te nauwe kijk op de rol van de donateurs binnen de organisatie. Want de donateurs stemmen niet alleen, en zijn in die zin een factor in de totstandkoming van het beleid, zij kunnen in de ALV ook hun geluid laten horen en op die manier invloed uitoefenen op de koers van het Reumafonds.

 


Hoe is het Reumafonds aan de vertegenwoordigers van vrijwilligers en donateurs gekomen? Directeur Junte de Savornin Lohman: "We hebben een oproep geplaatst in ons blad Rond Reuma. Daaruit heeft een selectiecommissie drie vrijwilligers en drie donateurs gekozen. Dit zestal neemt in principe voor vier jaar zitting. Om een goed roulatieschema te krijgen, hebben we wel afgesproken dat in eerste instantie twee leden korter zullen zitten en twee leden wat langer."

 


De Savornin Lohman is tot dusver enthousiast over de inbreng van het zestal. "We zijn voor de ALV nog uitgebreid met elkaar rond de tafel gaan zitten. De vertegenwoordigers bleken de financiele stukken goed te hebben bestudeerd. Er werden goede vragen gesteld. Mijn indruk is dat men betrokken is en kennis van zaken heeft. Tijdens de ALV op 31 mei is in eerste instantie door de zes gekozen voor een terughoudende opstelling. Dit ook omdat de vertegenwoordigers van de behandelaars en de patienten nog even moeten wennen aan de nieuwe situatie."

 


Wat de Reumafonds-directeur betreft heeft directere inbreng van donateurs de toekomst. De Savornin Lohman denkt bovendien dat de democratisering zijn organisatie aantrekkelijker maakt voor potentiele donateurs. "Ik hoop en verwacht dan ook dat dit unieke voorbeeld navolging zal vinden bij andere fondsen."